In aanloop naar de Dag van de Duurzaamheid geeft het Klimaatverbond op 10 september het startsein voor de verkiezing tot de Duurzaamste Wethouder of Burgemeester van Nederland. Het Klimaatplein biedt tot 10-10-2013 de mogelijkheid om gratis de CO2-voetafdruk van de eigen organisatie te berekenen.

Duurzaamste Wethouder of Burgemeester van Nederland 

De Duurzaamste Wethouder of Burgemeester van Nederland is een speciale, bestuurlijke voorronde die dit jaar als onderdeel aan de Klimaatverbond Energy Battle is toegevoegd. Deze voorronde start op 10 september en loopt tot 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Aan de voorronde, die door het Klimaatverbond in samenwerking met Urgenda en Wattcher wordt georganiseerd, doen al ruim veertig wethouders (uit onder andere Rotterdam, Lochem en Den Bosch) en drie burgemeesters mee. Op de Dag van de Duurzaamheid wordt bekend hoeveel energie zij gezamenlijk hebben weten te besparen in vier weken tijd. In het C-Fordt in Maarssen vindt een prijsuitreiking plaats.

Klimaatverbond Energy Battle

Op de Dag van de Duurzaamheid start de eerste officiële ronde van de Klimaatverbond Energy Battle. In de Klimaatverbond Energy Battle gaan gemeenten met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen in ruim drie maanden tijd. Elke deelnemende gemeente formeert drie teams, die in drie rondes van vier weken thuis elektriciteit gaan besparen. De drie teams gaan na elkaar van start (estafettevorm). De deelnemers kunnen ambtenaren, raadsleden, bewoners of bedrijven zijn. U kunt zelf bepalen wat het beste bij uw eigen gemeente past. Met behulp van een energiemeter, de Wattcher, krijgen de deelnemers inzicht in hun eigen verbruik. Elke deelnemer krijgt een energiemeter mee naar huis. Via de wedstrijdwebsite www.klimaatverbondenergybattle.nl ontvangt elke deelnemer wekelijks een update met informatie, tips en opdrachten. Na vier weken worden de meters doorgegeven aan het volgende team. Op de wedstrijdwebsite wordt een overzicht van de scores gegeven.

Er zijn in ieder geval vijftien plaatsen beschikbaar in de Klimaatverbond Energy Battle. Om uw gemeente aan te melden, kunt u gebruik maken van de deelnameovereenkomst. Aanvullende informatie is ook te vinden op onze projectpagina of op onze nieuwe wedstrijdwebsite.

Gratis berekening CO2-voetafdruk

Het Klimaatplein biedt de mogelijkheid om tot de Dag van de Duurzaamheid gratis de CO2-voetafdruk van de eigen organisatie te berekenen.Het berekenen van de CO2-voetafdruk van een organisatie creëert bewustwording en maakt besparingsmogelijkheden op energieverbruik inzichtelijk. Door vervolgens dat verbruik te verminderen neemt de uitstoot van broeikasgassen af én dalen de energiekosten. Een meevaller voor zowel de planeet als de eigen portemonnee.

Boek voor eerste 50 deelnemers

Deelname is simpel. Gemeentelijke organisaties berekenen met de gratis CO2-calculator eerst de eigen voetafdruk. Om vervolgens een van de vijftig boeken over duurzaam ondernemen te ontvangen, wordt een digitaal printje van de gemaakte voetafdruk gevraagd als bewijs van deelname. Op de Dag van de Duurzaamheid wordt aan de eerste vijftig deelnemers aan deze actie het boek kosteloos toegezonden.

Wilt u gratis de CO2-voetafdruk van uw organisatie berekenen? Bezoek dan de website van het Klimaatplein.