In Amersfoort kunnen vijf Verenigingen van Eigenaren (VvE's) samen met partners van start met de grootschalige renovatie van hun 110 woningen. De woningen in het duurzaamheidsproject Surinamelaan gaan van energielabel E naar label B. Dit levert een geschatte CO2-reductie van ruim 25% op.

De provincie Utrecht staat garant bij de Rabobank voor 1,1 miljoen euro. Financiering van energiemaatregelen bij VvE' s is normaal gesproken lastig. Om die reden zijn adviseurs door de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht ingehuurd om mogelijkheden in beeld te brengen. Financiering werd mede mogelijk door een subsidie door de provincie van ruim 35.000 euro per VvE en een garantstelling van 1,1 miljoen euro door de provincie bij de Rabobank via het Garantiefonds Energie.

Het Garantiefonds Energie van de provincie Utrecht staat open voor MKB'ers, non-profit instellingen als VVE's, scholen en verenigingen in de provincie Utrecht, die willen investeren in grote duurzame energieprojecten. Die garantie houdt in dat de provincie garant staat voor de meerkosten van het duurzame energieproject als deze tussen de 50.000 en 500.000 euro bedragen. In totaal is er 20 miljoen euro beschikbaar. De eerste garantstelling was vorig jaar voor woningcorporatie Vallei Wonen uit Woudenberg. Die kreeg daarmee de financiering rond van een warmte-/koude-opslagsysteem voor het nieuwe woonzorgcomplex De Tuinen.

Bron: DeStadAmersfoort.nl / EnergieGids.nl