Het eerste team van het Waterschap de Dommel heeft de eerste ronde van de Energy Battle gewonnen met een gemiddelde besparing op elektra van 24% en een gasbesparing van 25%. Gemeente Alphen aan den Rijn, die net als Waterschap de Dommel voor de eerste keer meedoet aan de wedstrijd realiseerde een prachtige tweede plaats.

Gemeente Heemstede, oudgediende in de wedstrijd, eindigt op de derde plaats. In totaal werd door alle teams samen gemiddeld 12% stroom en 24% gas bespaard.

ntHet hele gezin doet mee

De deelnemers van het eerste team van waterschap de Dommel letten niet alleen op hun gedrag, bijvoorbeeld de tussendeuren dicht doen en korter douchen maar zijn ook meteen begonnen met structurele maatregelen zoals radiatorfolie aanbrengen achter de radiatoren en lampen vervangen door led-verlichting.  Voor deelnemers met schoolgaande kinderen was het een uitdaging om ook tijdens de herfstvakantie energie te besparen. Sommige deelnemers losten dat op door de kinderen te betrekken bij de wedstrijd en te vertellen hoe ze beter om kunnen gaan met apparaten in huis. Veel kinderen deden enthousiast mee met besparen.

ntNieuwkomers scoren goed

Opvallend is dat ook de teams van gemeenten Alphen aan den Rijn en Gouda, die voor de eerste keer meedoen aan de wedstrijd, heel goed bezig zijn. De reacties uit te teams zijn stuk voor stuk positief, alle deelnemers noemen de besparingstips die ze krijgen tijdens de wedstrijd eye-openers en willen eigenlijk hun Wattcher, het energiedisplay dat ze vier weken lang in huis hadden, niet meer inleveren.

ntOok ’s nachts besparen

Het energiedisplay van de Wattcher helpt deelnemers om het sluipverbruik naar beneden te krijgen. Deelnemer Daan van het Velsense team ontdekte dat het verwarmings-element van zijn ‘Quooker’ ook ’s nachts aan gaat. Het water wordt dus 24 uur per dag op zeer hoge temperatuur gehouden terwijl daar ’s nachts geen behoefte aan is. Daan heeft een tijdklok op de ‘Quooker’ gezet en bespaart vanaf nu elke nacht energie.

ntJongeren van Studio Moio gaan energie besparen

Deze week start de tweede ronde van de Energy Battle. In gemeente Leiden treedt een bijzonder team aan, jongeren die op een vernieuwende manier werken aan maatschappelijke vraagstukken. De gemeente heeft beloofd om de helft van de energie die ze weten te besparen bij te dragen voor een feestelijke afsluiting.

De teams in ronde 2 gaan net als in de eerste ronde vier weken lang thuis elektra en gas besparen. Kijk voor meer informatie op de website: www.klimaatverbondenergybattle.nl