Het team van Waterschap de Dommel heeft de tweede ronde van de Klimaatverbond Energy Battle gewonnen met een gemiddelde besparing op elektra van 21% en een gasbesparing van 16%. Gemeente Arnhem werd tweede met een besparing van 14% elektra en 15% gas. Gemeente Gouda scoort weer hoog met een derde plaats.

In totaal werd door alle teams samen gemiddeld 12% stroom en 9% gas bespaard. De definitieve uitslag volgt na de derde ronde in januari 2018.

Wat is energie eigenlijk?

In deze ronde hebben twee basisscholen deelgenomen; ‘t Panorama in Arnhem en ‘t Sparrenbos in Bennebroek. De leerlingen van ’t Panorama zijn eerst aan de slag gegaan met het begrip energie, want wat is energie eigenlijk? Daarna zijn ze de meterkast in gedoken om de gas- en elektriciteitsmeter te bekijken. In het schoolgebouw hebben ze geïnventariseerd welke apparaten de meeste stroom verbruiken, wat sluipverbruik is en hoe je dit kunt tegengaan. Ook thuis kwamen de leerlingen met leuke ideeën, zoals led lampen aanschaffen, de verwarming lager en afspraken maken om de computer minder te gebruiken.  ’t Panorama gaat volgend jaar verbouwen en daarbij willen ze graag duurzame voorzieningen toepassen. “We gaan zelf door en dat is het mooie van deze wedstrijd, kinderen en ouders worden meer bewust van hun energieverbruik en het belang van besparing”, zegt Ilse Cornielje, de energiecoördinator.

Energieneutraal huis in Zuidplas

Roderick uit het team van gemeente Zuidplas woont sinds kort in een energieneutrale woning met warmtepomp. Het voordeel van deze woning is dat er geen gas meer wordt gebruikt, alle verdiepingen hebben vloerverwarming en elke ruimte heeft eigen instelbare temperatuur. “De Wattcher maakte het energieverbruik goed inzichtelijk. Ik weet nu wat de warmtepomp gebruikt en wat het effect is van andere apparaten en verlichting. Ondertussen blijf ik het energieverbruik monitoren en kijken of ik nog slim kan besparen”.

Fanatieke deelnemers

Martine uit het team van Bloemendaal is ‘bloedfanatiek’ bezig in de battle. De verwarming stond structureel 2 graden lager, 's avonds stond er maar 1 (led)lamp aan, de vaatwasser stond op het kortste programma, de droger werd minder gebruikt en de wasmachine alleen nog de eco stand. Haar dochter Marie besloot dat het licht in de gang ’s nacht ook uit mocht. Daardoor is het gelukt om maar liefst 48% te besparen. “Ik dacht dat we al best zuinig waren, maar het kon nog beter dus. Goed hoor zo'n battle!”

In januari start de derde en beslissende ronde van de Klimaatverbond Energy Battle. Op 2 februari is het weer Warmetruiendag.  Alle deelnemers worden opgeroepen op die dag extra veel energie te besparen en via social media hun acties te delen.