De Provincie Noord-Holland wil samen met scholen werken aan energiebesparing en duurzame energieopwekking. Om energiebesparing een extra impuls te geven én zichtbaar te maken, opent in februari 2011 een provinciale subsidie 'Zonnestroom voor Scholen' voor het plaatsen van zonnepanelen op schoolgebouwen in basis- en voortgezet onderwijs.

Via deze regeling kan een school en subsidie aanvragen tot circa twee derde van de aanschafkosten voor zonnepanelen. Daarmee wordt de terugverdientijd aanzienlijk verkort. Het CO2-Servicepunt ondersteunt scholen en gemeenten bij de aanvraag. Aan welke investering moet u ongeveer denken? In de subsidieregeling zal sprake zijn van twee mogelijkheden, namelijk twee systeemgroottes:

Systeem 1 betreft een installatie van ongeveer 50 vierkante meter met een vermogen van 7 kWp (kilo Watt piek = output vermogen van een zonnepaneel of zonnecel). De investering bedraagt circa € 21.000,- . Daarvan vergoedt de provincie circa twee derde via subsidie. De installatie wekt per jaar ongeveer 6.000 kWh elektriciteit op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt 3.200 kWh per jaar. Met de huidige energieprijs levert u dat een besparing op van € 840,- per jaar (uitgaande van een energieprijs van € 0,14 per kWh).

Systeem 2 betreft een installatie van ongeveer 25 vierkante meter met een vermogen van 3,5 kWp. De investering bedraagt circa € 11.000,-. Daarvan vergoedt de provincie circa twee derde via subsidie. De installatie wekt per jaar ongeveer 3.000 kWh elektriciteit op. Genoeg dus om een huishouden een heel jaar van stroom te voorzien! U bespaart € 420,- per jaar.

De Provincie Noord-Holland besluit eind januari formeel over de toekenning en hoogte van het beschikbare budget. De regeling opent dan naar verwachting op 15 februari. Inschrijven blijft waarschijnlijk tot eind mei mogelijk. Met het voorgestelde budget komen tussen de 50 en 90 scholen in aanmerking voor subsidie. Zorg dat u er snel bij bent, want de eerste inschrijvingen worden het eerst gehonoreerd.

Bent u geïnteresseerd en wilt u op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan in voor de updates per mail via www.duurzamescholennoordholland.nl. U krijgt dan toegang tot een stappenplan, een handleiding met financieringsconstructies en onderbouwing van subsidiebedragen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henri Bontenbal van het CO2-Servicepunt via bontenbal@co2-servicepunt.