Grontmij en Het Klimaatverbond organiseren samen een energiebesparingswedstrijd tussen zes basisscholen verspreid over heel Nederland: Wijs met Energie. Vanaf dinsdag 25 oktober gaan de leerlingen drie maanden aan de slag met energie en het binnenklimaat om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken.

Tijdens het project monitort Grontmij het energieverbruik van de scholen, waarbij de scholen hun energieverbruik direct kunnen inzien via een online dashboard.

Energy Profiler
Door inzet van het lesmateriaal van de landelijke campagne Energieke scholen leren kinderen wat energie kost en wat energie oplevert. Om het energieverbruik van de scholen te monitoren is gebruik gemaakt van de meetapparatuur van Grontmij: de Energy Profiler. Hiermee wordt het actuele gas- en elektraverbruik elke 15 minuten gemeten. Via het dashboard zien de kinderen hoeveel energie die dag is verbruikt en hoeveel energie is bespaard of juist niet.

Binnenklimaat
Wijs met Energie start vanaf 25 oktober met een kick off op elke deelnemende school. De leerlingen zingen en springen op het Klimaatlied, waarbij het CO2-gehalte wordt gemeten en zien zo met eigen ogen wat al die beweging doet met het CO2-gehalte in hun lokaal. Daarna gaan ze aan de slag met energiebesparing en het binnenklimaat. In februari 2012 is er een feestelijke afsluiting met prijsuitreiking op de nationale Warme Truiendag. Met dit project willen Grontmij en Het Klimaatverbond niet alleen kinderen, maar ook leerkrachten en schoolbesturen bewust maken van hun energieverbruik. Uit ervaringen van Grontmij blijkt dat er op scholen wel 10 tot 30% energie te besparen valt.

Meer informatie: digitaaldossierscholen.nl
Meer informatie: www.energiekescholen.nl

Nieuwsgierig naar de scholen die we bezoeken?

  • ntt25 oktober: De Tweespan (Assen) en De Scharmhof (Lemmer)
  • ntt27 oktober: De Catamaran (Loosdrecht)
  • ntt31 oktober: Joop Westerweelschool (Amsterdam)
  • ntt3 november: Pastoor Franckschool (Klimmen) en Ummer Clumme (Grevenbricht)