Steeds meer winkeliers zijn bereid om hun deuren in de winter dicht te houden. Dit bleek uit de in Arnhem en Utrecht gehouden actie van de StoereVrouwen die speciaal voor Warme Truiendag klimaatvriendelijk gingen winkelen.

De StoereVrouwen, het landelijke koopleger van jonge vrouwen die wereldverbeterend winkelen, deelden aan winkeliers bordjes uit met de tekst 'Hier is de deur open'. In Arnhem hingen acht winkeliers ze direct op, en vijftien winkeliers zegden toe een bordje te bestellen. De meeste winkeliers stonden postief tegenover deze actie. "Een goed resultaat," aldus StoereVrouw Jeanette Ooink . "Dit smaakt naar meer." Veronique Gallé van de Jackpot Store in Arnhem ontving het eerste bordje 'Hier is de deur open' uit handen van milieuwethouder Cees Jansen. Zij houdt al langer de deuren dicht op koude dagen om de stookkosten in de hand te houden. Ze hoopt dat meer ondernemers haar voorbeeld zullen volgen.

Utrecht

In Utrecht trokken de StoereVrouwen zingend door de straten en ontving Boutique Edgar Vos uit handen van de vrouwen, de Milieufederatie Utrecht en de Utrechtse wethouder Milieu Ingrid de Bondt het bord "Hier is de deur open". De winkel voert in zowel winter als zomer een klimaatvriendelijke deurbeleid. Wethouder Ingrid de Bondt roept Utrechtse ondernemers op dit voorbeeld volgen. De StoereVrouwen kregen in Utrecht veel positieve reacties van winkeliers en personeel. Veelgehoord: "het is toch de normaalste zaak van de wereld". Winkeliers in Arnhem en Utrecht kunnen de bordjes gratis aanvragen bij resp. de Gelderse Milieufederatie en de Natuur en Milieufederatie Utrecht

Warme Truiendag

De winkeldeurenactie was een gezamenlijk initiatief van de StoereVrouwen, de Gelderse Milieufederatie en Het Klimaatverbond in het kader van de Warme Truiendag op 12 februari. De Warme Truiendag wordt jaarlijks in heel Nederland gehouden. Bij duizenden scholen, bedrijven, instellingen en huishoudens staat vandaag de verwarming één of twee graden lager. Naast honderden basisscholen doen bijvoorbeeld ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de studenten van de Universiteit Groningen en de Hanzehogeschool dit jaar mee. In de kantoren van bijvoorbeeld PGGM, netwerkbedrijf Alliander en de provinciehuizen van Zuid-Holland en Noord-Brabant gaat de verwarming omlaag om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Minister Cramer

Ook minister Cramer houdt niet van open winkeldeuren. Vandaag liet ze aan de Tweede Kamer weten met het midden- en kleinbedrijf hierover in gesprek te willen. "Winkels met open deuren hebben een onnodig hoog stookgedrag of hogere energiekosten als gevolg van het gebruik van airco's. Het sluiten van winkeldeuren als de verwarming of airconditioning aanstaat, draagt derhalve bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast levert het een bijdrage aan een gezonde werkomgeving van winkelpersoneel', aldus de minister.

Goed voor winkelpersoneel

"Een prima actie", vindt Margreet Pasman, adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten. Uit milieuoogpunt maar vooral ook voor het winkelpersoneel. "Dat heeft veel last van tocht en kou op de werkplek."

Open deur hopeloos achterhaald

Pasman begrijpt niet dat winkeleigenaren nog steeds vasthouden aan de stelregel dat een dichte deur niet uitnodigend genoeg is. "Die lijkt me hopeloos achterhaald. Koukleumend personeel achter de kassa en in de winkel lijkt mij ook niet echt uitnodigend."

Onwerkbare situatie

Bij de huidige weersomstandigheden daalt de temperatuur in winkels met de deur open al gauw tot onder de 15 graden. "Dat is een onwerkbare situatie. De conclusie is dan simpel: die deur moet dicht." De bond kreeg tijdens een recente meldweek rondom werken in de kou veel klachten van werknemers in supermarkten en in de detailhandel.

Bekijk hier voor een impressie van de actie in Utrecht en Arnhem.