In het hele land staat bij veel winkels de winkeldeur open, ook nu het koud is. Hierdoor gaat veel energie verloren. Bij 10 winkeliers in winkelcentrum Het Rond in Houten blijft voortaan de winkel open, maar de deur dicht. Een aantal anderen deed dit al. Wethouder Van Liere (duurzaamheid) en Jan de Jong, voorzitter van de Belangenvereniging, zetten deze winkeliers graag in het zonnetje.

tDe energieverspilling door een open deur is al gauw 30-40% van het totale energie-verbruik van een winkel. Deze verspilling is eenvoudig te voorkomen met een dichte of slimme winkeldeur. Tien winkeliers op Het Rond gaan dit doen en eenzelfde aantal ondernemers deed dit al. Ze besparen hiermee geld en het klimaat. En ze laten zien hoe je met kleine maatregelen energie kan besparen en een bijdrage levert aan een duurzamer Houten.

ntt‘Houd de warmte binnen’

tWethouder Van Liere en Jan de Jong zijn trots op alle deelnemers. Zij ontvangen daarom een speciaal winkeldeurbordje van ‘Houd de warmte binnen’. Met het bordje zijn zij goed herkenbaar en weten de klanten dat ze in deze winkels warm kunnen winkelen. ‘Houd de warmte binnen’ is een landelijk initiatief van het Klimaatverbond tegen energieverspilling in winkels. Het project werd in stookseizoen 2010-2011 landelijk georganiseerd.

tRTV Utrecht heeft uitgebreid aandacht aan dit onderwerp besteed: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/909679/winkeliers-houten-wijzen-op-belang-van-gesloten-deuren.html. Ook de lokale kranten besteden hier aandacht aan, zoals Trefpunt Houten: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/december/13/winkeliers_houden_duurzaam_de_deur_dicht.