Vanaf vandaag (vrijdag 14 juni) kunnen alle inwoners van de provincie Gelderland op zonatlas.nl in één oogopslag zien of zonnepanelen op hun dak geld opleveren. En meer gemeenten volgen snel. Via een geavanceerde 3D scan vanuit de lucht heeft Zonatlas daken beoordeeld op geschiktheid.

Rode daken zijn minder geschikt, groene en gele daken wel. Met een rekenmodel is te zien wanneer panelen zijn terugverdiend.

Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Gelderland en het Klimaatverbond presenteerden de zonatlas 14 juni op het provinciehuis. De provincie heeft het instrument aan al haar 56 gemeenten aangeboden. Aanwezige gemeenteambtenaren en lokale initiatiefnemers reageerden enthousiast. "Het is een prachtig hulpmiddel", vindt Hans Bruggeman van Stichting Zonnecollectief Overbetuwe. Hij heeft in samenwerking met de gemeente al 200 huiseigenaren aan zonnepanelen geholpen. "Als gemeente moet je mensen echter wel wijzen op de zonatlas en partijen bij elkaar brengen", vindt Theo Willems, ambtenaar bij dezelfde gemeente. Onderzoek toont aan dat hij gelijk heeft: 43 procent van de Nederlanders weet niets over hun eigen energieverbruik en dus ook niets over het rendement van zonnepanelen op hun eigen dak.

Voor een goede communicatie had gedragswetenschapper Ruth Mourik van Dune Works nog interessante  tips. "Mensen laten zich niet meer aanspreken op een collectief belang als ze eerst zijn aangesproken op een individueel belang. Andersom wel, dus begin met het collectieve." Inderdaad blijken veel mensen aan te haken bij collectieve acties. Zoals 'Wij willen zon' van Urgenda. "Samen kost iets ook minder moeite. Mensen kopiëren elkaars gedrag, en zijn gevoelig voor een sociale norm", aldus Mourik.

Daarbij helpen zonnepanelen ook bij andere besparingen in huis. Aangetoond is dat mensen die panelen hebben minder gas verbruiken, omdat ze bijvoorbeeld minder lang douchen. En dan is er tenslotte ook nog het directe gewin. Anne-Marie Pronk van het Klimaatverbond: "6 procent rendement is toch veel leuker dan de 2 tot 3 procent rente op de bank. Bovendien verlenen sommige gemeenten groene leningen tegen 2 procent rente. Je zult dus een wat ongemakkelijk gevoel moeten hebben als je dak op zonatlas.nl  groen is en je geld staat op de bank."

(Neem voor meer informatie contact op met Petra Lettink, projectleider Gelderse Zonatlas van het Klimaatverbond, tel 06-29407527, petra.lettink@klimaatverbond.nl, www.zonatlas.nl/gelderland en www.zonatlas.nl)