Een proef met particuliere zonnepanelen op daken van de gemeente Nijmegen lijkt aan te slaan bij de bewoners. Er is plaats voor 439 panelen en er zijn meer dan 1.500 zonnepanelen aangevraagd.

Schaduw
De proef is bedoeld om mensen die zelf geen geschikt dak hebben toch in staat te stellen om zonnepanelen aan te schaffen. 'Huurders, huiseigenaren met schaduw op het dak, appartementbewoners, waarom zouden zij hun eigen energie niet mogen opwekken ?'vraagt Felix Sommerdijk van Stichting Zonnepark Nederland zich retorisch af. De stichting bedacht de proef en voert hem namens de gemeente uit.

Geen energiebelasting

Normaal is het zo dat alleen huiseigenaren de opgewekte stroom van zonnepanelen mogen gebruiken of bij een overschot tegen betaling aanleveren aan het net. Maar in deze proef mogen de eigenaren van de panelen die dus elders op het dak van de gemeente liggen de opbrengst ervan van hun eigen stroomrekening aftrekken. Ook betalen ze de eerste jaren geen energiebelasting en btw.

Slimme meters

De gemeente stelt twee daken ter beschikking, zonder zich verder met de uitvoering te bemoeien. De stichting neemt onderhoud en beheer voor haar rekening, netbeheerder Liander plaatst slimme meters om de opbrengst per paneel precies naar de eigenaar te kunnen omrekenen. De energieleverancier saldeert dit bedrag tenslotte.

Andere gemeenten kijken toe

De eerste panelen worden deze maand geplaatst. De niet gehonoreerde aanvragen staan op een wachtlijst. Volgens Sommerdijk kijken andere gemeenten met spanning naar de uitkomst van de proef. De Tweede Kamer komt na het zomerreces met een standpunt over het salderen in Nederland.

(Bron: Binnenlands Nieuws, 7 augustus)