Op de daken van maar liefst tien scholen in Nijmegen komen volgend schooljaar zonnepanelen. Stichting Sint Josephscholen werkt daarvoor samen met Slim opgewekt. In totaal worden 1.200 zonnepanelen geplaatst. Die gaan zoveel energie opwekken, dat alle vierduizend leerlingen zelf 650 kilometer moeten hardlopen om dezelfde hoeveelheid energie te verbruiken. Een elektrische auto zou met die stroom vijftig keer naar Australië kunnen rijden en weer terug. Dat de scholen nu zonnepanelen krijgen, is mede dankzij de steun van Stichting Zevenheuvelenloop.
Rini Braat, directeur/bestuurder van de Stichting Sint Josephscholen, noemt het project een voorbeeld voor Nederland: “Als organisatie voelen wij ons verantwoordelijk om juist voor de huidige schoolgeneratie verstandige keuzes te maken. Ten slotte ondervinden zij het meest de gevolgen van oprakende fossiele brandstoffen en klimaatverandering, die samenhangen met onze keuzes van vandaag. Afgelopen jaar hebben we - mede in overeenstemming met de scholen en gemeente - de tijd genomen om zorgvuldig uit te zoeken met welke partij we onze locaties wilden verduurzamen. We hebben gekozen voor Slim opgewekt.” De montage van zonnepanelen gekoppeld aan educatie over duurzaamheid binnen de scholen is de eerste stap in het verduurzamen van de schoolgebouwen van de stichting.
Ronald Veerbeek, directeur van Stichting Zevenheuvelenloop: "Wij proberen onze evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren en stimuleren de deelnemers van de Zevenheuvelenloop en Marikenloop om per trein naar onze evenementen te reizen. Zij die met de auto komen, vragen we een eigen vervoerbijdrage. Met dat geld sponsoren we zonnepanelen op scholen in Nijmegen. Dit is een mooie manier om duurzaamheid onder de aandacht van kinderen te brengen. We zijn dan ook trots dat Stichting Sint Josephscholen klaar is voor de duurzame toekomst met 1.200 zonnepanelen op hun scholen.”
Natuurlijk geven zonnepanelen een prachtige kans om leerlingen bewust te maken van een duurzame manier van denken. Slim opgewekt realiseert verduurzaming bij scholen, van het plaatsen van de zonnepanelen tot het actief betrekken van de leerlingen en leerkrachten in de school. "Duurzaamheid gaat verder dan techniek of energie", aldus Hilde van Dijk, mede-initiatiefnemer van Slim opgewekt. "Ons doel is om duurzaamheid op een positieve manier in de school te krijgen. Bijvoorbeeld door kindvriendelijk monitoren. Maar ook met aanstekelijke acties dagen we leerlingen uit om duurzaam te denken. Zo hebben we de recordpoging 'Hoeveel leerlingen passen er in een elektrische auto?'. De topschool op dit moment komt uit Groenlo met achttien leerlingen, maar met zoveel enthousiasme in Nijmegen zou het record zo maar eens verbroken kunnen gaan worden.”
Komend schooljaar wordt ook nauw samengewerkt met Duurzame Pabo van de HAN. Zij onderzoeken intensief bij een aantal scholen hoe duurzaamheid als standaard ingeweven kan worden binnen het onderwijsprogramma. De volgende scholen krijgen zonnepanelen: Montessorischool, Klein Heijendaal, De Sterredans, De Kleine Wereld (Kindcampus Nijmegen), Sint Nicolaas, De Hazesprong, De Akker, De Wieken, De Driemaster en Patrus Canisius. Naast de tien scholen krijgt ook het bestuursbureau van Stichting Sint Josephscholen zonnepanelen.