Het Klimaatakkoord vraagt decentrale overheden om meer lokale duurzame energie op te wekken. Dat vraagt om een andere invulling van het gemeentelijke aankoopbeleid van energie. In plaats van de hernieuwbare tegen een kleine meerprijs op de nationale, Europese of mondiale markt te kopen, kan de gemeente die meerprijs steken in een lokaal klimaatfonds. Met het geld kan ze vervolgens de duurzame opwekking in de eigen regio aanblazen en het energiegebruik slimmer inrichten.

Hoe kun je als lokale of regionale overheid de regie pakken op de opwekking van lokale duurzame energie? Hoe geef je sturing aan de inkoop en welke duurzame investeringen pleeg je vervolgens met de opbrengst van de energie die lokaal is opgewekt? Als antwoord op deze vragen ontwikkelt Klimaatverbond Nederland samen met een aantal koplopergemeenten een speciaal daarvoor ingericht lokaal Klimaatfonds.

Webinar over het klimaatfonds

Op vrijdag 22 april organiseert Klimaatverbond Nederland, in samenwerkingen met de gemeente Heerlen en de zogenoemde WEB-gemeenten (Wageningen, Ede, Barnveld) een webinar dat alles uitlegt over het klimaatfonds. Het webinar start om 10:00 uur en duurt tot circa 11:30 uur.

Programma

Tijdens het plenaire deel gaan we dieper in op het nut en de kansen van een klimaatfonds en de behoefte die speelt bij decentrale overheden om met zo'n fonds te starten. Met ervaringsdeskundigen bespreken we de aanpak, de uitvoering en het succes van een aantal gemeenten die al met een klimaatfonds aan de slag zijn gegaan.

Dat doen we onder andere met:

 • Didi Dorrestijn-Taal, wethouder gemeente Barneveld
  Wat is het perspectief als het gaat om de (groene) energievoorziening voor de gemeente? Wat maakt die vraag op dit moment interessant en wat zijn stappen die gemeente Ede daarin heeft genomen? Waaruit bestaat de bestuurlijke bijdrage aan dit proces en wat is daarvan te leren? Didi Dorrestijn-Taal, wethouder van gemeente Barneveld vertelt over het bestuurlijk draagvlak voor een regionaal klimaatfonds binnen de WEB-gemeenten.

 • Hans van der Logt, beleidsmedewerker energie en duurzaamheid gemeente Heerlen
  De gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld en Beekdaelen vormen samen Parkstad Limburg. Bij deze regiogemeenten is vastgesteld dat ze binnen de huidige energiecontracten 300 miljoen per jaar uit de regio laten wegvloeien. Dat geld willen ze graag lokaal benutten, zowel in investeringen in verduurzaming als in de economie in bredere zin. Hans van der Logt, beleidsmedewerker energie en duurzaamheid gemeente Heerlen, verkent momenteel de kansen van een klimaatfonds voor zijn regio.

 • Hansjurgen Heinen, energiecoördinator gemeente Ede
  De zogenoemde WEB-gemeenten (Wageningen, Ede en Barneveld) zijn al aan de slag gegaan met een klimaatfonds.  Hansjurgen Heinen, energiecoördinator gemeente Ede, licht de keuze voor een klimaatfonds toe en geeft meer inzicht over de start en uitvoering van hun regionaal klimaatfonds.

Meepraten

Na het plenaire deel gaan we in zogenoemde break-out rooms verder in gesprek met de ervaringsdeskundigen en wordt het klimaatfonds vanuit verschillende perspectieven nader besproken. Tijdens deze gesprekken word je als deelnemer uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te bevragen over het nut en de kansen van een klimaatfonds in jouw regio.

Algemene informatie

 • Datum: vrijdag 22 april 2022
 • Tijd: 10.00 tot ca. 11.30 uur (uitloop is mogelijk)
 • Locatie: online
 • Interessant voor: bestuurders, ambtenaren (inkoop, duurzaamheid), raadsleden

Meld je aan

Meld je aan via het onderstaande formulier om deel te kunnen nemen aan het webinar. De deelnamelink krijg je een dag voorafgaand aan het webinar per mail toegezonden. 

Aanmeldformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.