Code Rood in Frankrijk

Frankrijk riep in augustus Code Rood uit voor extreme hitte in maar liefst 19 departementen. Het land heeft geleerd van de extreme hittegolf in 2003, waarbij 15.000 mensen de dood vonden. Als reactie hierop stelde Frankrijk een goede definitie op van Code Rood voor hitte en een nationaal hitteactieplan voor hittegolven, met voor iedere risicocategorie een reeks effectieve maatregelen.

Ook in Nederland neemt het aantal dagen met extreme hitte toe. Om als overheid de risico’s van hittestress voor de bevolking te beperken, kunnen we leren van de Franse ervaringen. Daarom heeft Samen Klimaatbestendig in samenwerking met Klimaatverbond Nederland een overzicht gemaakt van de overheidsmaatregelen tijdens de recente hitteperiode in Frankrijk, augustus 2023.

Bekijk het overzicht van de Franse maatregelen tijdens extreme hitte

 

In augustus 2023 werd Frankrijk getroffen door een extreme hittegolf. In grote delen van het land werden temperaturen boven de 40°C gemeten. De periode 21 augustus tot en met 24 augustus waren de warmste dagen ooit gemeten in Frankrijk. Op 23 augustus werden door 7 meetstations temperaturen van meer dan 40°C gemeten. De situatie leidde tot de afkondiging van Code Oranje en later Code Rood voor hitte in verschillende departementen. In Nederland zijn we nog niet voorbereid op een vergelijkbare situatie.

 

De effectieve aanpak van Frankrijk

In Frankrijk worden hitteperiodes aangegeven met een kleurcode. Deze codes zijn gebaseerd op diverse indicatoren die invloed hebben op het menselijk lichaam en meteorologische gegevens. De drie codes, van licht naar extreem, zijn:

  • Code Geel
    Kortdurende blootstelling aan intense hitte met mogelijke gezondheidsrisico’s, met name voor kwetsbare bevolkingsgroepen
  • Code Oranje
    Langdurige intense hitte met waarschijnlijke gezondheidsrisico’s voor gehele bevolking
  • Code Rood
    Uitzonderlijke hittegolf met ernstige gevolgen voor gehele bevolking

Nationaal hitteactieplan ter voorbereiding op hitte

In juni 2023 nam Frankrijk een nationaal hitteactieplan voor (extreme) hittegolven aan om zich voor te bereiden op hitte. In dit plan staan concrete maatregelen voor de volksgezondheid, continuïteit van (essentiële) diensten, de economie en de natuurlijke omgeving. Per kleurcode wordt voor diverse doelgroepen een pakket aan maatregelen in werking gezet. Denk aan het meten van temperaturen in tentamenruimtes voor scholieren, het afblazen van sportevenementen en mensen in de omgeving van kwetsbare doelgroepen aansporen om deze te melden bij gemeenten.

Nationaal hitteactieplan in werking tijdens hittegolf augustus 2023

In augustus 2023 werd het nationaal hitteactieplan in werking gesteld. Frankrijk werd namelijk geconfronteerd met een hittegolf die leidde tot de afkondiging van Code Oranje en Code Rood. Er kwam een uitgebreid pakket aan maatregelen en er werden informatiecampagnes opgezet om de gezondheid en veiligheid van mensen te waarborgen tijdens de extreme hitte.

Nederland kan veel leren van de gebeurtenissen in Frankrijk. Ons hitte coderingsysteem is momenteel niet toereikend en dient uitgebreid te worden met aanvullende kleurcodes. Ook is Nederland zeer gebaat bij een hitteactieplan met vergelijkbare maatregelen als die van Frankrijk zodat we adequaat handelen bij een extreme hittegolf.

Meer weten? Bekijk het uitgebreide verslag van de maatregelen in Frankrijk

Meld je aan voor de Community of Practice Hitte

Heb jij ook behoefte om kennis en ervaringen te delen over effectieve maatregelen tegen hittestress met andere decentrale overheden? En zo tot effectief hittebeleid te komen? Speciaal voor dit doel is de Community of Practice (CoP) Hitte opgericht en we nodigen je graag uit om deel te nemen. Dus ben je werkzaam bij een decentrale overheid, meld je dan nu kosteloos aan.

Meer dan veertig deelnemers van verschillende decentrale overheden

Ieder twee weken een digitale bijeenkomst van 15:30 tot 16:30

Webinars en verslagen zijn op een later moment altijd terug te kijken

Geef je interesse door aan Madeleen Helmer via madeleen@samenklimaatbestendig.nl.