Waardevolle inzichten over hoe je jongeren bij de energietransitie betrekt
21 mei 2024
In dit webinar verkennen we de uitdagingen en oplossingen voor het overbruggen van de kloof tussen professionals en jongeren. Want een belangrijke vraag is: hoe betrek je jongeren in jouw werk voor de energietransitie? Onze sprekers, jong en ouder en afkomstig uit diverse vakgebieden, delen hun unieke perspectieven en praktische oplossingen waarmee je een waardevolle samenwerking aangaat.
De sprekers:
- Jan-Willem Brontsema (gemeente Groningen)
- Laura de Vries (klimaatburgemeester en JongRegio)
- Elisabeth Brzesowsky (World Energy Council)
Het webinar gemist? Start de video hieronder om terug te kijken.
Ook interessant:
De highlights van het webinar
Jan-Willem Brontsema van Gemeente Groningen
Jan-Willem is onderdeel van het team Groningen Geeft Energie. De gemeente doet er veel aan om jongeren actief te betrekken bij de uitvoering van de energietransitie. Denk aan het betrekken van jongerenorganisaties bij de ‘Routekaart 2035’ en het organiseren van festivals gericht op jongeren.
- Onze wethouder heeft specifiek aandacht voor jongeren. Vanuit dit startpunt zijn we de samenwerking met JongRES voor de routekaart 2035 begonnen. Wat ons opviel is dat er toch wel een lage opkomst was bij deze klassiek ingestoken bijeenkomsten.
- Geleerd: jongeren denken vaak anders over bepaalde dingen. Je moet vinden wat er in hun belevingswereld past. De huidige retoriek past niet bij deze leefwereld. Bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie en woningeigendom. Zij hebben hier (nog) niks mee te maken, dus vinden er ook minder van.
- We hebben een enquête uitgezet over de energietransitie, van de 4262 antwoorden waren er maar 140 onder de 27 jaar. Terwijl 31% van de bevolking in deze leeftijdsgroep zit.
- De routekaart 2035 nemen we als startpunt voor een gesprek over de thema’s die specifiek voor jongeren belangrijk zijn. Het is op deze manier een levend document waar we met jongeren mee aan de slag gaan.
- Alle belangrijke communicatie doen we via Duurzaam Groningen, zodat vergelijkbare thema’s makkelijk te verbinden zijn voor jongeren.
- We zijn steeds meer actief op Instagram, maar dan bereiken we nog maar een kleine groep, want veel jongere jongeren zitten tegenwoordig op Tik Tok, maar daar mag de gemeente niet mee werken.
Laura de Vries: directeur bij JongRegio
Laura houdt zich op allerlei manieren bezig met de energietransitie. Ze is klimaatburgermeester en maakt zich in de politiek sterk voor beter klimaatbeleid. Ook is ze directeur van JongRegio, de jongerenorganisatie die de stem van de jongeren vertegenwoordigt in de energietransitie.
- JongRes is voortgekomen uit JKB om de specialisatie over de energietransitie aan tafel te kunnen waarborgen. Dit hebben niet alle jongeren die impact willen maken op het klimaat.
- Het is zo belangrijk om jongeren met- en zonder expertise mee te nemen, want alleen zo kan je een visie uittekenen die iedereen aanspreekt.
- JongRegio wilt de stem van alle jongeren vertegenwoordigen, ook de stemmen die nog minder gehoord worden. Dit betekent niet dat alle jongeren hetzelfde vinden, maar wel dat deze discussie onder jongeren ons vooruit brengt.
- Jongeren zijn vaak nog vrij van de hokjes die we gecreëerd hebben, juist daarom zijn hun ideeën vaak vernieuwend en verhelderend.
- Zet evenementen en festivals in, dit kan een laagdrempelige manier zijn om jongeren mee te nemen. Het kan voor veel jongeren een eerste stap zijn om betrokken te raken.
Elisabeth Brzesowsky: Future Energy Leaders van de World Energy Council
Elisabeth is naast haar studie een van de Future Energy Leaders van de World Energy Council en is ze ambassadeur van Energietalenten. In deze rol inspireert ze in binnen- en buitenland mensen om in actie te komen en mee te werken aan de energietransitie. Tijdens het webinar zal ze vertellen over haar ervaringen met het betrekken van jongeren.
- De energietalenten gaan langs scholen en organisaties om jonge mensen te inspireren om ook een onderdeel te worden van de energietransitie. Door middel van workshops, spellen en andere interactieve (werk)vormen.
- Jongeren inzetten om jongeren te betrekken werkt!
- Als je met jongeren aan de slag gaat, zorg dan dat je een duidelijk doel hebt en probeer het interactief te maken.
- Laat jongeren zien dat de energietransitie veel breder is dan het technische aspect, zo zit er voor iedere jongere wel wat in om aan mee te doen!
- Begeleid jongeren op de juiste manier, niet sturend, maar inspirerend.
- Neem belangrijkste inzichten (Powerpoint) mee!