Energiebesparing is een no-brainer waar iedereen vandaag al mee moet en kan beginnen. Dat kun je zelf, maar nog leuker is als we dat samen doen. Collectieve actie is immers een belangrijke hefboom voor (sociale) verandering. Maar...#hoedan? Wat motiveert mensen om mee te doen aan collectieve acties en wat voor effect heeft dat? Laat je tijdens het webinar inspireren door onderstaande sprekers, praat mee over dit onderwerp en krijg inzicht hoe collectieve acties het verschil kunnen maken voor het klimaat. 

Dr. Ellen van der Werff, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen gaat vanuit haar kennis en expertise dieper in op deze en andere vragen met betrekking tot gedragsverandering. Ze maakt deel uit van de onderzoeksgroep “Environmental Psychology”. Ze doet onderzoek naar duurzaam gedrag: welke factoren beïnvloeden duurzaam gedrag en hoe kunnen we strategieën ontwikkelen om duurzaam gedrag te stimuleren? 

Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond Nederland vertelt hoe haar organisatie continu inzet op bewustwording van energieverbruik, de mogelijkheden onderzoekt hoe en waar we volop energie kunnen besparen, de leden inspireert én motiveert om daadwerkelijk energie te besparen. Hierin slaat ze de brug tussen het werk waarop we de weg bereiden als het gaat om energiebesparing en de campagne Warmetruiendag, die door Klimaatverbond Nederland op vrijdag 10 februari 2023 voor de zeventiende keer organiseert.

Nathalie van Loon werkt onder meer bij gemeente Amsterdam. In onze hoofdstad onderzoekt ze samen met denkers en doeners de mogelijkheden van het commons/governance-model. Samen met inwoners, overheid en partners werkt ze toe naar een commonsakkoord en vooral een levendige, nóg democratischer stad. De rol van bewoners is daarbij essentieel. Hoe organiseer je hun betrokkenheid en hoe krijg je inwoners (collectief) in beweging? In het webinar gaat ze dieper in op de organisatie van publiek collectieve samenwerkingen en welke rol je hier als gemeente in kunt pakken? Tevens trapt ze als een van de aanjagers van Warmetruiendag, de leukste collectieve klimaatcampagne Warmetruiendag 2023 af. Ze vertelt over het succes van deze collectieve actie en deelt hoe Warmetruiendag overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven, organisaties en inwoners de helpt om tot collectieve actie te komen.

  • Datum: dinsdag 22 november
  • Tijd: 14:00 – 15:30 uur
  • Locatie: online (meld je hieronder aan)

Aanmelden

Warmetruiendag - Petra Lettink - Directeur Klimaatverbond Nederland