Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft zich gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder voor niveau 4. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft dinsdag het CO2-bewust certificaat in ontvangst genomen. In de afgelopen acht jaar is het energieverbruik van IenW met een derde gedaald.

ntIenM in 2030 volledig klimaatneutraal

Het ministerie van IenW wil uiterlijk in 2030 volledig klimaat- en energieneutraal zijn. Dit houdt in dat ze dan evenveel energie zelf opwekken als er verbruikt wordt, en netto geen CO2 of andere broeikasgassen uitstoten. Met de aanschaf van 100 elektrische auto’s, 30% minder CO2-uitstoot bij vliegreizen en de verhuizing naar een duurzaam kantoor, dat is verbouwd met 99,7% hergebruik van materialen, heeft het ministerie zichtbare stappen gezet. Rijkswaterstaat, als grootste uitvoeringsorganisatie van IenW, is onderdeel van het CO2-bewust-certificaat. IenW wil de komende tijd doorgroeien naar het hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder.

ntNederlandse overheden certificeren zich op CO₂-reductie

Staatssecretaris Van Veldhoven doet een oproep aan andere overheden om zich ook te laten certificeren. Van Veldhoven gaf symbolisch een estafettestokje door aan het ministerie van Economische Zaken en de gemeenten Harderwijk, Bronckhorst en Barneveld. Deze overheidsorganisaties volgen het voorbeeld van IenW en laten zich certificeren. Eerder dit jaar hebben de overheden die zich hebben aangesloten bij het Gelders Energie Akkoord, zich gecommitteerd om dit jaar aan de slag te gaan met de CO2-Prestatieladder.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat): “Beetje bij beetje dragen wij bij aan een oplossing voor klimaatverandering, een probleem dat wij zelf hebben gecreëerd. De CO2-Prestatieladder helpt ons aan de nodige oplossing. Niet voor niets wordt onze Ladder door de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) benoemd als best practice. Wat mij betreft mogen andere overheden daarom volgen en mag het een stuk drukker worden op de CO2-Prestatieladder.”

Gijs Termeer (manager Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen): “Het is fantastisch om te zien dat er nu ook overheden zich laten certificeren voor de CO2-Prestatieladder. Ze worden daarmee een geloofwaardige en voorbeeldige partner in de energietransitie die voor een groot deel onder hun regie komt.”

ntCO2-Prestatieladder

De CO2-Prestatieladder is een instrument dat organisaties helpt bij het op structureel wijze reduceren van CO2. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten. Bedrijven op de CO2-Prestatieladder krijgen bovendien korting bij aanbestedingen. Het instrument wordt gebruikt als CO2-managementsysteem en als aanbestedingsinstrument.

ntAls gemeente aan de slag met de CO2-Prestatieladder

Goed voorbeeld doet goed volgen. Een aantal gemeenten hebben inmiddels het stokje overgenomen om met de CO2-Prestatieladder aan de slag te gaan. Wil u ook met uw gemeente aan de slag te gaan met de CO2-Prestatieladder of denkt u over een CO2-prijs na? Aarzel niet en neem contact met ons op voor meer informatie over de CO2-Prestatieladder: info@klimaatverbond.nl.

Ook vindt u meer informatie op www.skao.nl.