Ontdek wat Nederland kan leren van het effectieve hittebeleid in Frankrijk
5 oktober 2023
In dit webinar vertelt Mathilde Pascal, epidemioloog en hitte expert bij het ‘Franse RIVM’, over hoe ze in Frankrijk omgaan met extreme hitte.
Dit webinar werd georganiseerd door Samen Klimaatbestendig in samenwerking met Klimaatverbond Nederland
Waarom Frankrijk?
Augustus was extreem heet in Frankrijk; Code Rood werd afgekondigd in maar liefst 19 departementen. Hiermee ging ook het nationaal hitteactieplan in werking. Dit plan bevat een reeks effectieve maatregelen voor verschillende risicocategorieën. Frankrijk heeft belangrijke lessen geleerd van de extreme hittegolf in 2003, die het leven kostte aan 15.000 mensen. Dit ligt aan de basis van hun huidige hitterespons.
Waarom is dit relevant voor Nederland?
Ook hier nemen hittegolven toe. Wat kunnen we van de Franse aanpak leren? Daarover organiseert Samen Klimaatbestendig in samenwerking met Klimaatverbond Nederland een webinar, waarvoor we Mathilde Pascal, van het ‘Franse RIVM’, aan het woord laten om hier meer over vertellen.
Over Mathilda Pascal
Mathilde is epidemioloog, verantwoordelijk voor het klimaatverandering en gezondheidsprogramma Santé publique France (het Franse nationale instituut voor volksgezondheid).
Ze droeg bij aan het Franse Nationaal Hitteplan. Haar interesse gaat uit naar onderbouwde besluitvormingsprocessen op nationaal en lokaal niveau, en hoe hitteadaptatiebeleid vorm gegeven kan worden voor alle gebieden van volksgezondheid.
7 hoogtepunten uit dit webinar
Impact van de hittegolf in 2003
Mathilde benadrukte de immense impact van de hittegolf in 2003 op Frankrijk, wat leidde tot de ontwikkeling van stevig hittebeleid in het land.
Moeite om kwetsbare groepen te bereiken
In Frankrijk ondervindt de overheid uitdagingen bij het bereiken van mensen die extra kwetsbaar zijn tijdens hitteperiodes.
Strakke definitie van Code Oranje
In Frankrijk heeft Code Oranje een duidelijk gedefinieerde drempelwaarde voor zowel onder- als bovenwaarden. Dit in tegenstelling tot Code Geel en Code Rood, die met opzet flexibeler zijn zodat ze strategisch kunnen worden ingezet.
Belang van temperatuur als indicator
Mathilde benadrukte dat, ondanks geavanceerdere monitoring van hitte-indicatoren in Frankrijk, temperatuur nog steeds de belangrijkste indicator is voor het inschatten van hitte-impact.
Integrale aanpak van hitte
Ook in Frankrijk erkent men het belang van een integrale aanpak, waarbij hitte wordt benaderd vanuit het perspectief van gebied, gebouw, gezondheid.
Rol van departementen en gemeenten
Er zijn in Frankrijk strakke nationale richtlijnen en adviezen, maar departementen en gemeenten in Frankrijk nemen vaak zelf het initiatief wat betreft maatregelen voor extreme hitte.
Noodzaak van diversiteit in maatregelen
Mathilde Pascal benadrukte dat groenvoorzieningen alleen niet voldoende zijn om de impact van extreme hitte te verzachten. Dit is maar een klein deel van de oplossing, er is een divers palet aan oplossingen nodig.
Download het verslag van het webinar
Download de slides van de presentatie inclusief een verslag
Bekijk het volledige webinar
Dit webinar werd georganiseerd door Samen Klimaatbestendig in samenwerking met Klimaatverbond Nederland
Het webinar is onderdeel van de Community of Practice Hitte
Dit webinar maakt deel uit van de CoP Hitte, een informeel netwerk van decentrale overheden dat zich focust op het delen van kennis, ervaring en onderzoek over hitteadaptatie.
Werk je voor een decentrale overheid en ben je nog geen deelnemer bent van de CoP Hitte? Meld je dan aan via hitteadaptatie@klimaatverbond.nl. Meer informatie over de CoP vind je op onze projectpagina.