Klimaatverandering zorgt voor steeds hetere zomers en onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de Nederlanders in een huis woont met risico op oververhitting. Een te hete woning is niet alleen een comfortprobleem, maar leidt ook tot serieuze gezondheidsrisico’s. Gemeenten en woningcorporaties zoeken daarom naar manieren om bewoners te informeren over het beperken van hittestress.
Advies over het koel houden van de woning
Tijdens de wintermaanden wordt de energiecoach ingezet voor de aanpak van energie en armoede, met succes! Vanuit deze positieve ervaring wordt deze coach nu ook steeds vaker ingezet als hittecoach om bewoners te adviseren over het koel houden van hun huis. Een goed voorbeeld hiervan is gemeente Amsterdam. Deze gemeente geeft sinds afgelopen zomer een cursus van één avond aan energiecoaches zodat zij daarna ook met hitte-adviezen aan de slag kunnen.
De inzet van energiecoach als hittecoach heeft diverse voordelen:
- Een energiecoach heeft een bestaand netwerk en is bekend in de buurt;
- Een energiecoaches is gewend om bij mensen ‘achter de voordeur’ te komen;
- Door persoonlijk contact kan een coach niet alleen praktische tips geven, maar ook andere adviezen om hitteklachten te voorkomen of te beperken.
De energiecoach bestrijdt kou en armoede in de winter en wordt nu ook hittecoach in de zomer
De energiecoach heeft zeker potentie als hittecoach. Deze verbreding van de rol geeft gemeenten en corporaties nieuwe mogelijkheden om actief bij te dragen aan een hittebestendiger Nederland. Zo blijven woningen koeler en verminderen we hittestress effectief.
Wil je meer weten over de inzet van energiecoach als hittecoach? En hoe dit hittestress in de woning tegengaat? Met deze publicatie doe je waardevolle kennis op.