Graag stellen wij onze nieuwe directeur voor: Chris Mooiweer, 46 jaar, en sinds kort met veel enthousiasme gestart als directeur van Klimaatverbond Nederland. Chris: "Vanuit een brede ervaring in zowel het lokaal bestuur als het bedrijfsleven voel ik mij sterk verbonden met de missie van Klimaatverbond: het versnellen van de lokale energietransitie en het versterken van samenwerking tussen overheden."

 

Chris Mooiweer

Chris Mooiweer Directeur
Klimaatverbond Nederland

 

1. Kun je iets vertellen over je achtergrond?

Ik neem een brede ervaring mee uit verschillende sectoren. In het lokaal bestuur was ik actief als bestuurder en voorzitter van een vereniging voor inwonersbelangen. Daarnaast werkte ik als adviseur voor multinationals, het MKB en semi-publieke organisaties. Ook gaf ik eerder leiding aan netwerkorganisaties. Dankzij die veelzijdige achtergrond ben ik gewend om vanuit verschillende perspectieven te denken en te handelen. Dat komt goed van pas bij Klimaatverbond, waar uiteenlopende belangen en visies samenkomen.

2. Wat drijft jou persoonlijk om je in te zetten voor het klimaat?

Voor mij is duurzaamheid meer dan een noodzaak; het biedt ook perspectief. Ik geloof dat een duurzame wereld uiteindelijk een betere én comfortabelere wereld is. De fossiele wereld is in veel opzichten inefficiënt, zo gaat twee derde van de energie in brandstoffen verloren als warmte. Bovendien zijn we afhankelijk van landen waar je liever niet van afhankelijk bent.

Verduurzaming daarentegen verhoogt de kwaliteit van leven. Een goed geïsoleerd huis met vloerverwarming is simpelweg prettiger. Elektrisch vervoer maakt steden stiller en schoner, en in autovrije zones nemen mensen letterlijk de straat weer terug. Hernieuwbare energie is overal beschikbaar en wordt steeds betaalbaarder.

We focussen vaak op de obstakels, maar vergeten soms het aantrekkelijke toekomstbeeld dat achter die transitie schuilt.

3. Wat sprak je aan in deze organisatie toen je besloot te solliciteren?

De rol van Klimaatverbond als wegbereider en katalysator, precies op het snijvlak van beleid, praktijk en vernieuwing, die positie past bij mij. Bovendien verenigt het mijn twee inhoudelijke passies: lokaal bestuur en klimaat. Juist lokaal wordt beleid concreet, en wordt de energietransitie zichtbaar en voelbaar. Klimaatverbond ondersteunt overheden precies daar waar het spannend wordt.

4. Waarom vind jij het belangrijk dat alle gemeenten, provincies en waterschappen betrokken zijn bij Klimaatverbond?

Klimaatvraagstukken overstijgen grenzen, maar de uitvoering gebeurt lokaal en regionaal. Juist dan wil je niet telkens opnieuw het wiel uitvinden. Daarnaast speelt zich veel af op het snijvlak van verschillende publieke partijen, zoals de samenwerking tussen gemeenten, provincies, netbeheerders of de GGD. In die complexiteit is een onafhankelijke partij waardevol. Klimaatverbond begrijpt die verschillende perspectieven en helpt die werelden met elkaar te verbinden.

Bovendien: de kracht van een netwerk groeit exponentieel met haar aantal leden en hun betrokkenheid. Hoe meer actieve deelnemers, hoe groter het vermogen om van elkaar te leren en om gezamenlijk impact te maken.

5. Wat hoop je samen met het team te bereiken in je eerste jaar als directeur? En op de lange termijn?

In mijn eerste jaar wil ik vooral aan de slag met wat leden het meest urgent vinden: meer ruimte voor kennisdeling en een Klimaatverbond dat een activerende, constructieve luis in de pels is. Daar ligt voor ons als team een duidelijke opdracht en daar gaan we meteen mee aan de slag.

Op langere termijn wil ik dat we koploper blijven in thema’s als hittestress, CO₂-beprijzing en lokale energievoorziening. Ons doel is dat deze onderwerpen standaardgereedschap worden voor lokaal klimaatbeleid. En dat we samen met onze leden voortdurend nieuwe tools ontwikkelen die aansluiten bij hun vragen van morgen.

6. Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik ben een enthousiast fietser en probeer regelmatig het woon-werkverkeer tussen Amersfoort en Arnhem op de fiets af te leggen. Daarnaast ben ik betrokken bij de Climate Classic, een jaarlijkse fietstocht voor het klimaat eind juni. Hun motto is: Ride today, change tomorrow.

Mijn eigen motto sluit daar naadloos op aan: Act today. Wat kun jij vandaag doen? Want alleen als je iets doet, verandert de toekomst.

 

Opleiding & werkervaring

  • Opleiding
    • Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, MBA aan INSEAD (Fontainebleau)

  • Werkervaring, onder andere:
    • Wethouder Financiën, Kenniseconomie en Cultuur in Delft
    • Adviseur bij the Boston Consulting Group, Andersson Elffers Felix en als zelfstandige
    • Directeur bij YES!Delft en Climate-KIC

  • Contact

 

Bekijk ook de rest van ons team.