Naast honderden overheden, bedrijven en tienduizenden particulieren in heel Nederland, vierden ruim 300 basisscholen in Nederland vrijdag 4 februari Warme Truiendag. Mensen riepen elkaar massaal op mee te doen aan deze nationale energiebesparingsdag, onder andere via Twitter.
In veel gebouwen stond de verwarming een of twee graden lager. Hiermee wordt 7% per graad op de stookkosten bespaard. Dat is beter voor het klimaat, de portemonnee en je eigen gezondheid. In de meeste gebouwen is het namelijk veel te warm en kan de verwarming het hele jaar door wel een graadje lager. Energie besparen is nog steeds onverminderd actueel. De stijgende energieprijzen en de innovatieve besparingstechnieken, maken de terugverdientijd steeds korter. Er zijn maar weinig maatregelen thuis en op kantoor die zo snel zoveel geld opleveren en de kwaliteit van het leven verbeteren.
Winkeldeurenactie
In Nijmegen en Eindhoven zijn vandaag wethouders samen met delegaties van de StoereVrouwen, op bezoek gegaan bij winkeliers om hen te vragen de warmte binnen te houden. 60% Van de bijna 60 benaderde winkeliers reageerden heel positief en hingen graag het bordje op dat zij gratis kregen aangeboden. Drie winkels werden in deze twee gemeenten in het zonnetje gezet en motiveerden waarom zij de deur in de winter dicht hebben. "Het winkelpersoneel voelt zich er ook veel beter bij. " Dat was ook één van de positieve uitkomsten van de in Amsterdam gehouden proefopstelling bij de DA-drogist.
Vanaf vrijdag 4 februari jl. gaan milieu-inspecteurs in Amsterdam langs bij ondernemers met informatie over 'slimme deuren'. Een 'slimme deur' is een automatische schuifdeur met een luchtgordijn dat alleen warmte afgeeft als het nodig is. Op deze manier bespaart een ondernemer 42% op de verwarmingskosten, terwijl het aantal klanten gelijk blijft. Vodafone heeft hier gehoor aan gegeven en zal binnen twee maanden starten met een pilot in de Kinkerstraat door een slimme deur te installeren.
Studenten van de afdeling Bouwkunde & Architectuur van de Koning Willem 1 Academie hebben in het centrum van Den Bosch bij winkelpanden het warmteverlies berekend en de warmtestroming gemeten. Gevels met een slecht functionerend luchtgordijn hadden een verlies van +/-5 Kilowatt. Bij conventioneel stoken kost dit maar liefst 1500 euro per jaar. Bij gesloten gevels met een glazen deur kwamen zij uit op een verlies van +/- 1000 watt. Ongeveer 600 euro per jaar. Als laatste hebben zij berekend dat als de gevels terug zouden worden gebracht naar de oude staat en ouderwetse gevelindeling, maar wel met moderne materialen zoals hrr++ glas, dit een besparing op kan leveren van nog eens 400 euro.
Warme Truiendag op school
Ook dit jaar is er weer een bijzondere actie gekoppeld aan Warme Truiendag. Leerlingen van de 100 deelnemende Zuid-Hollandse scholen hebben namelijk samen de langste Warme Truiendagsjaal ooit gemaakt. Wethouder Jan Vente van de gemeente Bergambacht en gedeputeerde Erik van Heijningen waren te gast op basisschool De Kromme Draai in Ammerstol. Samen met de leerlingen deden ze mee aan een activiteitencircuit met o.a. een wedstrijd touwtje springen, een spannende energiequiz en verschillende energieproefjes. De gedeputeerde, de wethouder en de kinderen op deze en andere scholen in Zuid-Holland hebben vandaag op een leuke manier laten zien dat het belangrijk is om bewust om te gaan met energie.
Ook scholen in de gehele regio IJmond en Zuid-Kennemerland trokken deze dag een warme trui aan en zetten de kachel een graadje lager. Zij hebben zich massaal warm gejumpt en gezongen en de winnaars van verschillende wedstrijden werden bekend gemaakt. Gemeenten, waaronder Haarlem, Zaltbommel, Ouderkerk, Enschede, Arnhem, Vlaardingen en 's Hertogenbosch organiseren activiteiten naast scholen ook bedrijven en huishoudens laten zien dat energiebesparing naast het overstappen op nieuwe technieken en producten essentieel is tegen klimaatverandering. Het idee van Warme Truiendag is simpel: zet op 4 februari de verwarming een graad lager, trek een trui aan en bespaar 7% energie.
Winkeldeurenactie dit stookseizoen in twintig gemeenten opgepakt
Zo'n twintig gemeenten hebben zich aangesloten bij een landelijk project om de open winkeldeuren aan te pakken en ontwikkelen samen met Amsterdam een richtlijn voor handhavers en een convenant dat met de grote winkelketens gesloten gaat worden. Amsterdam en het Klimaatverbond hebben contact met landelijke winkelketens over de energiebesparende maatregelen.
De Warme Truiendag en de landelijke winkeldeurenactie Houd de warmte binnen zijn een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland. De Warme Truiendag wordt in 2012 op 10 februari gehouden. Foto's van de Warme Truiendag 2011 die rechtenvrij gebruikt mogen worden zijn te vinden op www.warmetruiendag.nl/downloads. Voor een greep uit de activiteiten: http://www.warmetruiendag.nl/activiteiten.