In totaal hebben 13.046 kinderen van 38 verschillende scholen verspreid over heel Nederland tijdens Groene Voetstappenweek samen 61.171 groene voetstappen gezet. Met alle stappen bij elkaar opgeteld betekent dat anderhalf keer de wereld rond. De basisscholen in Breda spanden de kroon: zij hebben met veertien scholen bijna 22.000 groene voetstappen gezet.
Groene Voetstappenweek
De Groene Voetstappenweek is een landelijke bewustwordingsactie om onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal onder de aandacht te brengen. Tijdens deze week dragen de kinderen zelf actief bij aan een beter klimaat door lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school te komen. Met elke ‘groene voetstap’ verdienen ze daarmee Groene Voetstappen-stickers.
Fietsen verdiend voor ouders zonder fiets
Zoals gezegd deden de scholen in gemeente Breda het uitzonderlijk goed. De gemeente heeft bij de start van de actie toegezegd om per 2.500 voetstappen één fiets aan het Jeugdfonds te doneren. Dit fonds verdeelt de fietsen onder kinderen van wie de ouders/verzorgers zich geen fiets kunnen permitteren. Deze toezegging heeft de kinderen blijkbaar geïnspireerd. In totaal verzamelden veertien scholen met elkaar 21.978 groene voetstappen, wat goed was voor negen fietsen. Na bekendmaking besloot de gemeende het aantal fietsen te verdubbelen naar achttien fietsen. Daarmee krijgen twee keer zoveel kinderen nu dus een fiets.
Groene voetstappen door heel Europa
De Groene Voetstappenweek is onderdeel van het Europese programma ZOOM Kids on the Move en is opgezet door Climate Alliance. De Groene Voetstappenweek wordt in meerdere Europese landen gehouden. Binnenkort worden alle resultaten verwerkt en wordt het totaal aantal groene voetstappen die de kinderen in heel Europa hebben gelopen gepresenteerd tijdens een speciale sessie op de VN-Klimaattop (COP26) in Glasgow.
In Nederland wordt de actieweek georganiseerd door Klimaatverbond Nederland in samenwerking met Vereniging GDO.
Foto: Basisschool De Fontein