Dinsdag 6 november werd Nederlands eerste groene denktank gelanceerd. 'Het Groene Brein' is een initiatief van branchevereniging De Groene Zaak en heeft als doel om wetenschappelijke kennis te koppelen aan vraagstukken uit het bedrijfsleven.
Dit was hard nodig volgens Antoine Heideveld, projectleider van 'Het Groene Brein'. "Bedrijven willen en moeten duurzaamheid in de kern van het bedrijf integreren, maar missen een link met kennis. In de wetenschap is ontzettend veel kennis, maar die wordt niet genoeg toegepast." Voorzitter van De Groene Zaak Marga Hoek, noemt het platform "een eerste stap op weg naar een nieuwe dynamiek in de 'gouden driehoek' bedrijfsleven, politiek/overheid en wetenschap". Niet alleen brengt het 'Het Groene Brein' verschillende takken van sport samen, ook wil de denktank wetenschappers uit verschillende hoeken bij elkaar te brengen. "Wetenschappers blijven vaak bij hun eigen discipline, terwijl duurzaamheid juist een multidisciplinair begrip is." Tot nu toe zijn 45 wetenschappers uit economische, sociale en exacte wetenschappen aangesloten bij de denktank.
Activiteiten al gestart
De eerste activiteiten zijn al van start gegaan. Op dit moment is de denktank onder andere bezig met het organiseren van een opleidingspalet voor bedrijven. 'Het management is vaak moeilijk mee te krijgen, dus vanuit verschillende universiteiten en opleiding willen we dit aanpakken," zegt Heideveld. "Daarnaast willen we studentenonderzoek opzetten en studenten koppelen aan bedrijven om duurzame businessmodellen op te zetten." Ook werken de aangesloten wetenschappers mee aan een boek en worden inspiratiesessies gehouden.
Heideveld geeft naar aanleiding van de opening, met onder andere sprekers als wetenschapper Jan Rotmans en prinses Laurentien, een voorbeeld van een vraagstuk: "Zakenmensen zeggen zelf weinig relaties te hebben met de wetenschap. Stagiares zijn vaak de enige link met wetenschap en deze hebben meestal heel concrete vraagstukken, zoals verbetering van energie-efficientie. De mensen uit het bedrijfsleven geven zelf aan juist behoefte te hebben aan meerdere disciplines om op lange termijn beter, succesvoller en duurzamer te opereren."
Open informatieplatform
'Het Groene Brein' is geen besloten groep. "Als wetenschappers zich willen inspannen om duurzaamheid snel dichterbij te krijgen, kunnen ze zich gewoon aanmelden. Het is een open informatieplatform, maar men moet wel echt bijdragen." Het maken en schakelen van 'Het Groene Brein' kost in principe niets. Activiteiten moeten zichzelf bedruipen en financiering komt vooral uit de publieke sector. Agentschap NL en het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) zijn geïnteresseerde partijen voor financiering.