Basisschool De Rozenbeek won vorig jaar met hun duurzame idee de Philip de Roo-prijs op de Kinderklimaattop 2021. Hun idee: alle lantaarnpalen in Nederland op zonne-energie. Op 23 maart 2022 werd dit idee in Velsen werkelijkheid.
Gepaard met een levensgrote stekker gaven leerlingen van De Rozenbeek samen met wethouder Sebastian Dinjens en Michiel de Roo het startsein voor een duurzamer gebruik van lantaarnpalen in Velsen. Ook Randy Gasper-Rothengatter van Klimaatverbond Nederland (de organisator van de Kinderklimaattop) en familieleden van Philip de Roo waren bij dit moment aanwezig.
Tijdens de Kinderklimaattop op 15 april 2021 (georganiseerd in gemeente Velsen) gingen schoolklassen uit heel Nederland aan de slag met het allereerste Kinderklimaatakkoord. Hiervoor bedachten de leerlingen allerlei slimme duurzame ideeën. Leerlingen van De Rozenbeek bedachten een duurzame oplossing voor verlichting: alle lantaarnpalen op zonne-energie.
(Artikel gaat verder onder de foto)
Lantaarnpalen op zonne-energie
Gemeente Velsen heeft de afgelopen maanden hard nagedacht hoe dit voor elkaar te krijgen. Er bestaan bijvoorbeeld lantaarnpalen met een eigen zonnecollector. Hiervan bleek alleen dat ze niet zo betrouwbaar zijn. De accu’s van de lantaarnpalen moeten alle stroom die overdag wordt opgewekt opslaan voor het gebruik in de nacht. Als de zon een dag niet schijnt, kan dat dus ’s nachts een probleem worden. En ze hebben ook een kortere levensduur dan andere lantaarnpalen. De gemeente ging daarom op zoek naar een nog duurzamere oplossing.
De meest duurzame oplossing is uiteraard om de hele gemeente volledig te verlichten met groene energie. Dit kan door het energiecontract over te sluiten. Met ingang van 1 januari 2022 is de gemeente daarom overgestapt op een nieuw stroomcontract dat 100% in Nederland opgewekte stroom uit zon en wind gebruikt. Daarmee is het stroomverbruik van de gemeente 100% CO2-neutraal.
(Artikel gaat verder onder de foto)
Ideeën aangeboden aan Tweede Kamer
Er kwamen op 15 april nog veel meer goede duurzame ideeën boven. Zo bedacht een school de slogan ‘één boom eruit, twee erin’. En een andere: ‘duinen ophogen, dijken versterken’. Al deze ideeën zijn opgeschreven in het Kinderklimaatakkoord, dat de kinderen later hebben aangeboden aan Ed Nijpels (voorzitter van het Nationaal Klimaatakkoord). Hier waren ook Tweede Kamerleden bij aanwezig. Zij hebben kamervragen gesteld naar aanleiding van het akkoord.
Philip de Roo-prijs
Philip de Roo is ambassadeur van de Kinderklimaattop. Hij is op 15-jarige leeftijd een maand naar Antarctica gegaan om namens het Wereld Natuur Fonds onderzoek te doen naar klimaat en klimaatverandering. Dit is hij daarna blijven doen. Helaas is hem tijdens een wetenschappelijke expeditie in 2015 een noodlottig ongeval overkomen. Zijn familie is nog steeds jaarlijks aanwezig bij de Kinderklimaattop. Elk jaar wordt ook de Philip de Roo-prijs toegekend aan één van de deelnemende scholen. In 2021 heeft een jury met daarin onder andere de broers van Philip de prijs dus uitgereikt aan groep 7 van De Rozenbeek.