In Amsterdam zijn zondag 21 september zo'n 5000 mensen samengekomen voor de wereldwijd georganiseerde People’s Climate March. Van New York tot Seoul, van Tanzania tot Berlijn en van Melbourne tot Parijs werd de grootste klimaatmobilisatie ooit zichtbaar. Aan de vooravond van de internationale klimaattop in New York kwam men in Amsterdam samen, op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, met alle mensen die een leefbare en rechtvaardige wereld willen, ook voor toekomstige generaties.

Deze ondernemende organisaties, burgers en maatschappelijke organisaties zijn zelf al aan de slag gegaan, maar eisen, van overheden en anderen met macht, dat zij ook doen wat nodig is om de aarde leefbaar te houden.
 
Klik hier om ruwe filmbeelden van zowel de March vanaf de Klimmuur als het slotevent bij het EYE te downloaden via WeTransfer. Onderstaande beelden zijn in high resolution beschikbaar.

Het meest pregnant op dit moment is de voortrazende klimaatverandering die alleen nog tijdig vertraagd kan worden als we nu samen stevige actie ondernemen. Van regeringsleiders wordt verwacht dat ze de urgentie onderkennen en er eindelijk naar gaan handelen. Bekijk hier de video.

Marches naar kade van IJ voor slotevent
Tientallen groepen liepen, reden of voeren zondag 21 september naar de kade van het IJ bij het EYE Film Museum in Amsterdam waar het slotevent vanaf 18.00 uur plaatsvond op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Zo'n 100 maatschappelijke organisaties waren aanwezig, evenals diverse geloofsgemeenschappen en politici, betrokken burgers van Friezen tot Rotterdammers, leden van lokale energiebedrijven, MKB'ers en studenten, leden van MVO Nederland tot Oxfam Novib, van WNF tot de Groene Grachten en van Fossiel Vrij NL tot de Duurzame Jonge 100. Ook het Klimaatverbond, die dit soort initiatieven van harte ondersteunt, was aanwezig bij de People's Climate March.

“De muur tussen de ‘gewone mens’ en de ’activist’ moet afgebroken  worden. We zullen allemaal onderdeel moeten worden van de beweging die leidt tot een volhoudbare en rechtvaardige samenleving en circulaire economie voor iedereen. Ook de muur tussen ‘de wetenschapper’ en ‘de activist’ mag worden geslecht. De beste wetenschappers op het gebied van klimaatverandering zijn vaak het meest ongerust. Maar velen durven dat niet hardop uit te spreken. Het wordt tijd voor veel meer scientivists. Er staat te veel op het spel!”, aldus Urgenda-directeur Marjan Minnesma in haar duurzame troonrede.

Bijzonder lichtsignaal
Tijdens het slotevent traden op het podium aan het IJ bijzondere mensen op: cabaretier Freek de Jonge samen met Professor transitiemanagement Jan Rotmans, DJ’s Isis en The Flexican & Sef, de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho, protestsongs uit de theatervoorstelling Barricade, Florian Wolff en de lancering van de Song4Change met het Nederlands Blazers Ensemble. Aanwezigen konden bij de bijzondere installatie Versnellen of
Verzuipen over water lopen, mits ze snelheid maakten. Uiteindelijk werd met alle aanwezigen een bijzonder lichtsignaal naar New York en de rest van de wereld gestuurd. To Change Everything, We Need Everyone.
 
Volg online
Bekijk de internationale en Nederlandse teaser. Kijk voor meer informatie, het volledige programma en de marches op www.peoplesclimate.nl. Haak aan via het Facebookevent of volg de social media kanalen #peoplesclimate, @PClimatemarchNL en @urgenda Facebook.com/peoplesclimatemarchNL.

De People’s Climate March Amsterdam is een initiatief van Urgenda en partners.