De btw-constructie die de Eindhovense energiecoöperatie ‘Morgen Groene Energie’ voorstond is door de Belastingdienst afgewezen. Hiermee lijken energiecoöperaties hun business case niet rond te krijgen. Klimaatverbond Nederland gaat samen met haar partners op onderzoek uit. Al enige jaren zet Klimaatverbond Nederland zich in om coöperatieve duurzame energie-initiatieven mogelijk te maken. De in het Energieakkoord afgesproken regeling ‘verlaagd tarief energiebelasting’ (de zogenoemde ‘postcoderoosregeling’) is daar het resultaat van. Aan de beperkte uitwerking van deze regeling lijkt een nieuwe beperking te zijn toegevoegd: de btw.

De Eindhovense energiecoöperatie ‘Morgen Groene Energie’ heeft enige tijd gelden haar btw-constructie voorgelegd aan de Belastingdienst. Die had enige tijd nodig om tot een oordeel te komen. Een oordeel dat, voor de inmiddels operationele coöperatie, niet goed uitpakte. De toch al zeer smalle business case voor duurzame energiecoöperaties werd hierdoor voor Morgen Groene Energie onhaalbaar. Uiteraard wordt deze beslissing van de Belastingdienst op alle mogelijke manieren aangevochten.

Klimaatverbond Nederland constateert dat wederom een nieuwe maatschappelijke ontwikkeling tegen wet- en regelgeving aanloopt van het bestaande systeem. Vandaar dat wij steeds blijven pleiten voor een onderzoek naar een fundamentele herziening van het systeem van energiebelasting, bijvoorbeeld door het introduceren van de variabelen ‘CO2-inhoud’ en ‘afstand productie-consumptie’. Dat is echter een meerjarig proces en daar zijn de energie-initiatieven vandaag niet mee geholpen. Tegelijkertijd ontvingen wij ook berichten van initiatieven die wel een werkende btw-afspraak met de Belastingdienst hebben. De (on-)mogelijkheden om om te gaan met de btw zullen dus nader onderzocht moeten worden.

Intussen zijn er nog maar enkele initiatieven die daadwerkelijk gebruik maken van de ‘postcoderoosregeling’. Als deze situatie begin 2015 niet sterk verandert zal Klimaatverbond Nederland deze afspraak, samen met andere partijen binnen de Borgingscommissie van het Energieakkoord, stevig aan de kaak stellen. Klimaatverbond Nederland, IPO, UvW, VNG, G32 en G4 hebben daarom ook de krachten gebundeld om alternatieven te ontwikkelen. Heeft u hier suggesties voor, laat het dan weten via donald.van.den.akker@klimaatverbond.nl.