Tijdens de Week van Lokaal Klimaatbeleid is Rachad Ghaddoura, directeur van Hoom, aanwezig bij de bijeenkomst over energiebesparing op 7 juni. Zijn pleidooi: “Een energiecoach is een onmisbare schakel in de energiebesparingsaanpak. In iedere gemeente moet daarom een team van gecertificeerde energiecoaches aanwezig zijn om bewoners op weg te helpen.”

In steeds meer gemeenten zijn ze te vinden: energiecoaches. Een energiecoach is een goed geïnformeerde buur die het leuk vindt én voldoende kennis heeft om andere buurtbewoners op weg te helpen bij energiebesparing en duurzame opwek in de woning.

Vertrouwen zorgt voor resultaat

Vertrouwen is hierbij een belangrijke succesfactor. Dat kwam tijdens de vorige bijeenkomst van Klimaatverbond over energiebesparing tijdens Warmetruiendag duidelijk naar voren. Bewoners krijgen van alle kanten informatie en aanbiedingen, maar zien door de bomen het bos niet meer. Adviezen zijn vaak tegenstrijdig en het is lang niet altijd makkelijk te beoordelen of een advies objectief is, of dat de adviesgever belang heeft bij een bepaalde maatregel. Hierdoor stellen bewoners  hun keuze vaak uit. Zonde, want zo gaat er onnodig energie verloren!

De inzet van Hoom voor het Nationaal Energiebesparingsprogramma: in elke gemeente een team van gecertificeerde energiecoaches" - Rachad Ghaddoura, directeur Hoom

De energiecoach als bondgenoot voor bewoner én gemeente

De energiecoach biedt uitkomst. Een energiecoach, van een energiecoöperatie of energie-initiatief, helpt bewoners om overzicht te creëren. Welke stappen zet je? Wat doe je als eerst en wat volgt later? En hoe zit het met de plannen naar aardgasvrij in mijn gemeente? Een energiecoach is een betrouwbare bondgenoot voor de bewoner. De coach komt uit dezelfde buurt als de bewoner zelf, kent de wijk en voelt daarmee dichtbij. Coaches kunnen zo een belangrijke rol spelen in de transitie naar aardgasvrije wijken.

Gecertificeerde energiecoaches

Om ervoor te zorgen dat de energiecoach niet alleen met goede bedoelingen, maar ook met goede kennis bij de bewoner thuiskomt, is Hoom gestart met een gecertificeerde opleiding tot energiecoach. Sinds januari dit jaar ontvangen coaches die de opleiding met succes afronden een certificaat. Hiermee laten ze zien de juiste kennis én vaardigheden in huis te hebben om bewoners op weg te helpen richting een duurzame woning.

Technisch expert Johannes Frölich is één van de trainers van de opleiding tot energiecoach en is blij met het vernieuwde leertraject: “De training bevat alle belangrijke technische informatie over duurzaam wonen, maar er is ook veel aandacht voor communicatie met bewoners. Daarin word je begeleid door specialisten voor wie dit dagelijks werk is. Als energiecoach heb je zowel die technische als de sociale vaardigheden nodig om goede bewonersgesprekken te kunnen voeren.” Ook voor de coaches is het fijn om goed opgeleid op pad te gaan: “Als ik straks dat certificaat heb, kan ik laten zien dat ik goed onderlegd ben. Ik durf vol vertrouwen mijn buurtgenoten te begeleiden.” Aldus een van de coaches tijdens de opleiding. Ook na de opleiding blijven coaches via het forum op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en kunnen ze hun vragen aan elkaar en de experts van Hoom stellen.

Ook energiecoaches voor uw gemeente? Kijk op https://hoom.nl/leertraject-energiecoach

Meedoen aan de online sessie over het Nationaal Energiebesparingsprogramma, ga dan naar deze pagina en meld u aan.

Energiecoach HOOM