Hittegolven zullen steeds vaker voorkomen en ze worden intenser en langduriger. Meer groen in de stad helpt in de strijd tegen deze (extreme) hitte. En dat niet alleen. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en groen heeft een verkoelende werking in warme periodes.
Warmtebeelden maken hitte zichtbaar
Dat groen in de stad helpt tegen hittestress, is ook te zien aan de warmtebeelden die onlangs werden getoond tijdens de Wijksafari hitte in Bottendaal, Nijmegen (afbeelding 1). Hierbij is goed te zien dat het groene platte dak (meetpunt 2) ruim 20 °C koeler blijkt te zijn dan het bitumen dak (meetpunt 1).
(Dit artikel gaat verder onder de foto)
Meer groen, minder hitte(stress)
Waar nu de warmtebeeldcamera’s vooral gebruikt worden voor het opsporen van lekken in vloerverwarmingen en in afvoerleidingen in gebouwen, zou het ook mooi gebruikt kunnen worden in de zomer, om het effect van groen op hitte heel concreet in beeld te krijgen.
Stuur uw hittebeelden naar ons op
Heeft u een warmtebeeldcamera thuis liggen? Pak deze erbij en meet uw omgeving. Ziet u ook het effect van groen op hitte? Deel graag uw resultaten met ons. Mail uw foto's via communicatie@klimaatverbond.nl of stuur een tweets met beelden via @Klimaatverbond en #groentegenhitte.
Meer weten over hitte en de wijksafari? Beluister dan ook onze podcast.
Foto: Koen Geraedts