Vandaag (dinsdag 10 november) vindt tijdens de kennisdag van Ruimte-OK de centrale start van het uitvoeringsprogramma van de Green Deal Scholen plaats. De ondertekenaars van de Green Deal Scholen - de PO-Raad, VO-raad, VNG, ministeries van OCW, BZK, IenM en EZ, RVO, Ruimte-OK en Klimaatverbond Nederland - geven hiermee invulling aan de Green Deal Scholen die vorig jaar is ondertekend. De activiteiten in het uitvoeringsprogramma hebben tot doel schoolbesturen te ondersteunen bij het creëren van duurzame, gezonde en betaalbare scholen, hetgeen moet leiden tot een gezonde leer- en werkomgeving voor leerlingen en leraren.

Vanuit de Green Deal zullen schoolbesturen en gemeenten met verschillende ambities ondersteund worden bij vraagstukken rondom de verduurzaming en verbetering van hun bestaande schoolgebouwen.

Energieneutrale renovaties
Platform31 / Energiesprong zal het innovatieprogramma van de Green Deal leiden voor koplopers onder schoolbesturen. Het doel is om marktcondities (juridisch en financieel) en integrale marktrijpe proposities te helpen realiseren voor gezonde en energieneutrale renovaties van scholen, die bekend, gewild en blijvend betaalbaar zijn. Hiermee wordt het begin gecreëerd van een sectortransitie.

Heldesk en maatwerkadviezen
De grote middengroep heeft energiebesparing wel op de agenda staan, maar gaat nog niet tot handelen over. Zij geeft aan weinig kennis te hebben van mogelijke maatregelen en financieringsmogelijkheden om de kwaliteit van het binnenmilieu in hun schoolgebouwen te verbeteren en om energiebesparender te werk te gaan. Om deze reden haken schoolbesturen vaak af, terwijl zij wel ambities hebben op dit vlak.

Op deze middengroep richt het uitvoeringsprogramma zich ook. In de drie jaar dat het ondersteuningsprogramma loopt, gaan de initiatiefnemers met behulp van kennisdeling en ondersteuning de bezwaren en obstakels voor het nemen van energiebesparende maatregelen bij schoolbesturen wegnemen. Dit willen zij bereiken door de beschikbare kennis en informatie te bundelen en centraal aan te bieden op een website, en door een helpdesk te openen waar schoolbesturen terecht kunnen met vragen. Daarnaast worden 150 scholen met advies ondersteund en is er ondersteuningsruimte voor het verduurzamen van 15 Integrale Huisvesting Plannen (IHP). Hiermee sluit het uitvoeringsprogramma aan bij lopende ondersteuningsprogramma’s van de VNG en GGD.

Ambassadeurschap
In de eerste maanden van 2016 kunnen scholen ambassadeur worden van hun regio op het gebied van het verbeteren van het binnenklimaat en het verlagen van het energieverbruik. Zowel het treffen van kleine als grote maatregelen kan geschikt zijn voor dit ambassadeurschap. Hiervoor krijgen deze scholen een cofinanciering in de vorm van een bijdrage in de advieskosten. De ambassadeurs zullen hun ervaringen delen met andere schoolbesturen tijdens regionale bijeenkomsten.

Monumentale panden
Omdat PO- en VO-scholen die zijn gehuisvest in rijks-, provinciale- of gemeentelijke monumenten bij het zoeken naar mogelijkheden om de energiehuishouding te verbeteren tegen specifieke beperkingen aanlopen, is de verduurzaming van een monument vaak kostbaar. Deze besturen krijgen de mogelijkheid om een laagrentende lening af te sluiten uit het Duurzame Scholenfonds van het Restauratiefonds. Met deze lening kunnen zij investeren in fysieke maatregelen die leiden tot minder en duurzamer energiegebruik en/of verbetering van het binnenklimaat. Dit fonds heeft geen tijdslimiet.

Achtergrond
Nederland telt ongeveer 9.000 schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs. Hierin krijgen ruim 2,4 miljoen leerlingen onderwijs en werken ruim 200.000 onderwijsprofessionals. Dit doen zij veelal in gebouwen met een slecht binnenklimaat en van slechte energetische kwaliteit (áls men al een energielabel heeft, dan veelal C of lager). Uit onderzoek blijkt dat dit slechte binnenklimaat leidt tot mindere prestaties van leerlingen en leerkrachten en hoger ziekteverzuim. Daarnaast brengt een slecht geïsoleerd gebouw onnodig hoge exploitatiekosten met zich mee.

Voor nadere informatie over de verschillende onderdelen van de Green Deal kunt u een e-mail sturen naar info@greendealscholen.nl.