Mensen die op straat verkoeling zoeken onder provisorisch opgehangen brandweerspuiten, overheden die speciale ‘koelcentra' hebben ingericht voor degenen die het thuis niet meer uithouden, en meren in natuurgebieden die vol liggen met dobberende, verkoeling-zoekende mensen. De beelden van de extreme hittegolf in het doorgaans toch eerder met koude geassocieerde Canada (en delen van de VS) maken indruk. Ze maken ons ook weer extra bewust van het toenemende risico van hitte in eigen land en het belang om hierop voorbereid te zijn.

Onze projectleider Hitteadaptatie, Madeleen Helmer, kaartte onlangs de urgentie hiervan aan in een opiniestuk in het NRC: hitte is één van de gevaarlijkste klimaatrisico’s en vraagt om een brede, sectoroverschrijdende aanpak. Hoog tijd dat overheden (rijk, provincie, gemeenten) een hitteregisseur aanstellen om hitteadaptatie te agenderen en coördineren.

Lees hier het opiniestuk:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/16/overheden-moeten-een-hitteregisseur-aanstellen-a4047477

Terugkijken sessie over hitte

Onlangs organiseerde Klimaatverbond Nederland tijdens de Week van Lokaal Klimaatbeleid een sessie over het thema hitte, hittestress en hitteplannen. Tijdens deze sessie is Madeleen Helmer dieper ingegaan op de gevaren en gevolgen van hitte en hoe daarmee als overheid en samenwerkende partijen mee aan de slag te gaan.

Deze sessie kunt u hier terugkijken. Dit is nog mogelijk tot 17 juli.

Hitte