De gemeente Utrecht wil graag nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting. Verbranding van aardgas stoot CO2 uit en is niet duurzaam. De gemeente wijst er net als Stedin op dat om woningen gasloos te maken een wetswijziging wel noodzakelijk is. "Het is ontzettend zonde als je in 2016 nog nieuwbouw met gasaansluitingen realiseert, terwijl je weet dat we er in 2050 vanaf willen zijn", zegt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. Bron: NOS

Gemeenten kunnen nu nog niet afdwingen dat nieuwbouw echt duurzaam is. "Want als mensen gas willen, dan hebben ze er volgens de huidige wet recht op."

Warmterecht

Daarom hoopt de gemeente dat die wet snel veranderd wordt, waardoor de overheid niet meer verplicht is om huizen op gas aan te sluiten. Van Hooijdonk: "Ik denk dat in deze tijd, waarin we zoveel problemen hebben in Groningen en waarbij alle mensen snappen dat gas niet meer van de toekomst is, iedereen begrijpt dat je naar een ander soort recht moet. Van een afsluitplicht voor de overheid naar een warmterecht voor elk huishouden."

Landelijk worden op dit moment naar schatting nog 40.000 nieuwe huizen op het gasnet aangesloten. In het gebied van Stedin gaat het om zo'n 10.000 woningen. Deze gasleidingen gaan meer dan veertig jaar mee. Maar de woningen moeten in 2050 CO2-neutraal zijn. 

"Alle woningen en gebouwen in Nederland gasvrij maken is hartstikke ambitieus, maar ook noodzakelijk om de afspraken van het klimaatakkoord in Parijs te kunnen halen en om de aardbevingen te stoppen."  Onderzoeken tonen volgens Milieudefensie aan dat al binnen vijf jaar het gasverbruik in Nederlandse huizen met de helft naar beneden kan. Als er daarna nog een schepje bovenop gaat, kunnen alle gebouwen en woningen in 2035 zonder aardgas.

Minister Kamp

Dit laatste gaat minister Kamp van Economische Zaken te snel, ook al is ook hij voorstander van een overgang op duurzame energie. "We moeten er wel voor zorgen dat onze economie blijft draaien, dat de huizen ook 's winters warm blijven, dus het moet wel op een verstandige en verantwoorde manier gebeuren." Wel zegt de minister dat hij werkt aan een verandering van de wet, waar netbeheerder Stedin en de gemeente Utrecht om vragen. Zodat netbeheerders en gemeenten straks wel kunnen zorgen voor nieuwbouwwijken, die geheel zijn aangesloten op duurzame energie.

Energiedialoog

De afgelopen maanden hebben in Nederland allerlei bedrijven, organisaties en de overheid gediscussieerd over de energievoorziening van de toekomst. Maandag 4 juli was de slotbijeenkomst van de Energiedialoog. Later dit jaar komt minister Kamp met de resultaten van deze maatschappelijke consultatie. De leden van Klimaatverbond gaven ook hun brijdagen aan de Energiedialoog. Lees hier meer over: Bijdrage Klimaatverbond Nederland aan Energiedialoog: Kamp, kom van dat gas af!.