In ruim twee maanden reisden Warmetruiendagreporters door het land op zoek naar de lievelingstrui van Nederlanders. Er werden voor deze zoektocht in totaal 188 verhalen over lievelingstruien opgetekend. In Arnhem, Amsterdam, Maastricht, Groningen en Utrecht interviewde Warmetruiendag mensen op straat en in Eindhoven studenten van de Design Academy.

Daarnaast werden wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers en modespecialisten ondervraagd. Zo veel mogelijk verschillende mensen werden geïnterviewd om een redelijke afspiegeling van de inwoners van Nederland te krijgen.

Opvallendste conclusie: het is te warm

De meeste Nederlanders hebben wel een échte dikke wintertrui, maar dragen die niet op een doordeweekse dag. Ze vinden het op het werk, op school, in openbare gebouwen veel te warm voor een warme trui. Ook in de bus en in de trein vinden mensen het te warm. Dus blijven de écht warme truien in de kast.

Vragen waren: Wat maakt een trui een lievelingstrui? De kleur? Het materiaal? Het model? Een persoonlijke reden? En hoe vaak dragen de geinterviewden truien (en vesten) en wanneer? En is de lievelingstrui de warmste trui die iemand heeft? Daarnaast vroegen we wat mensen thuis en op werk of school zelf doen om energie te besparen en verdere klimaatontwrichting te stoppen.

Signalement van de lievelingstrui

Warmetruiendag begon aan deze zoektocht in de hoopvolle verwachting dat het verhaal over de lievelingstrui in Nederland een verhaal zou zijn over warme wollen Hollandse of Noorse schaatstruien. We spraken de meeste mensen tijdens echt koude Hollandse winterdagen. Truien, die in Nederland symbool staan voor de Hollandse winter, blijken door de week in de Nederlandse steden een zeldzaamheid.

  • nttDe lievelingstrui van Nederland is een machinaal gebreide trui (92%),
  • nttheeft een ronde hals (48%),
  • nttin een uni kleur (77%),
  • nttgebreid met een middeldikke draad (39%) van samengesteld garen (52%).
  • nttBijna de helft van de geïnterviewden (45%) heeft een lievelingstrui van 100% wol. Deze mensen kiezen bewust voor 100% natuurlijk materiaal vanwege de beleving, de aaibaarheid en het comfort.
  • ntt3% van de lievelingstruien was van 100% katoen.
  • nttDe meeste mensen noemden hun lievelingstrui “comfortabel”.
  • ntt8% Van de ondervraagden heeft een handgebreide lievelingstrui. 7% van dikke wol.
  • nttDe lievelingstrui van 59% van de geïnterviewden is een nauwsluitend model, 33% van de mensen gaat voor een wijde trui. 8% voor getailleerd.
  • nttVeel vrouwen gaven aan dat ze een dikke trui niet vrouwelijk vinden. Behalve een studente van de Design Academy, die gaat voor een jaarlijks verassingseffect: “Ik ben dol op grote bolle truien. Als ik in de lente mijn truien uittrek roepen mensen opeens “Hee wat ben je dun”.
  • nttOpvallend was ook dat veel mensen aangaven dat een trui van 100% wol steeds moeilijker te vinden is in de winkels. Veel truien lijken wel van 100% wol maar bij controle van het etiket is 100% wol een uitzondering.
  • nttEen kwart van alle ondervraagden gaf spontaan aan dat de prijs van een trui van ondergeschikt belang was bij de keuze van hun trui. Zij kiezen heel bewust een trui van goede kwaliteit, waar je lang plezier van hebt.
  • ntt8% van de mensen die we hebben geïnterviewd heeft bewust voornamelijk tweedehands truien in de kast.  Student Mayke van de Design Academy: “Onder studenten is het dragen van tweedehands kleding heel populair”.

Stoken op het werk

In veel Nederlandse kantoorgebouwen wordt de binnentemperatuur gestookt of gekoeld tot 21 graden. Dit maakt de thermostaat van ons lijf lui. Voor je gezondheid is het beter om de thermostaat van je lijf aan het werk te zetten in plaats van continue in een constante temperatuur te leven. “Wissel comfort af met milde kou”, zegt dr. Boris Kingma, thermofysioloog aan de Universiteit van Maastricht. Dat laatste doen met name creatieve zelfstandigen. Hanneke van de Pol (ontwerper): “Mijn studio is vaak koud, in de winter hóren mijn lievelingstrui en mijn werkplek bij elkaar”.

Dekentje tegen de kou

Het dekentje op de bank is een verlengstuk van de trui.  Veel ondervraagden zetten de verwarming ‘s avonds ver voor het slapen gaan lager. Op basis van onze zoektocht naar de lievelingstrui krijgt Warmetruiendag de indruk dat heel Nederland ‘s avonds gezellig onder zo’n dekentje op de bank kruipt.

Professor Inspanningsfysiologie Hein Daanen van de Vrije Universiteit Amsterdam over lievelingstruien: “Ik denk dat we meer aandacht moeten hebben voor het individueel verwarmen en koelen met behulp van kleding in plaats van de hele ruimte te verwarmen of koelen”.

Onderzoekers Boris Kingma en Hein Daanen ontwikkelden een app waarmee je kan zien of je op basis van gewicht, leeftijd, geslacht en lokatie geschikt gekleed bent voor de lokale weersomstandigheden. De app kan je via deze link downloaden: http://www.warmetruiendag.nl/nieuws/trui-aan-of-uit-download-de-warmetruiendag-app