Urgenda, actie-organisatie voor een duurzame samenleving, wil de staat desnoods via een rechtszaak dwingen internationale energie- en klimaatafspraken na te komen. "Het is tijd om de politiek wakker te schudden en een grotere versnelling te realiseren.
De organisatie wil burgers, belangengroepen en bedrijven inschakelen bij het initiatief. Woensdag maakt Urgenda bekend welk pad ze wil bewandelen om de gewenste 'duurzame revolutie' tot stand te brengen. De Amerikaanse klimaatexpert James Hansen komt daarvoor naar Nederland.
Urgenda wil de overheid in gebreke stellen in haar beleid tegen klimaatverandering, wat de veiligheid van de Nederlandse burger in gevaar brengt. "Het klimaatbeleid is in Nederland volledig weggezakt", aldus de Rotterdamse hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans, voorzitter van Urgenda. "We willen dat Nederland internationaal op dit gebied weer tot de voorhoede gaat behoren, met ambitieuze doelen. Daarom kiezen we voor een radicalere aanpak. Polderen helpt niet meer. Je hebt er als burger recht op dat de overheid je beschermt tegen rampen en calamiteiten door klimaatverandering. We denken een sterke zaak te hebben."
Revolutie met Recht
De rechtszaak vloeit voort uit het boek 'Revolutie met Recht' dat de Maastrichtse advocaat Roger Cox begin dit jaar publiceerde. Cox, lid van het platform van Urgenda, concludeert dat alleen nog via de rechter energie- en klimaatmaatregelen kunnen worden afgedwongen. Volgens Cox biedt de jurisprudentie daarvoor voldoende aanknopingspunten.
Maar zo ver is het nog niet. Urgenda wil de overheid eerst in de gelegenheid stellen om zonder tussenkomst van de rechter maatregelen te treffen. In een interview met OneWorld Magazine zei directeur Marjan Minnesma van Urgenda begin deze maand: "We willen Diederik Samsom en Mark Rutte helpen te doen wat nodig is door ze via het recht te dwingen om de dingen die ze hebben beloofd sinds het klimaatverdrag in 1992, nu eindelijk eens te gaan uitvoeren in het noodzakelijke tempo."
Jurist / filosoof Pepijn Vloemans van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks vindt het plan van Urgenda 'fantastisch', maar hij vraagt zich af of een rechtszaak kans van slagen heeft. "Het pleidooi in het boek van advocaat Cox is prachtig, maar het kan alleen als Urgenda grote groepen burgers mee krijgt. Dan wordt zo'n initiatief breed gedragen en kan het niet worden uitgelegd als poging om een politiek doel via de rechter af te dwingen." (Bron: Trouw)
De voors en tegens hiervan weten we nog niet. Wat vinden onze leden hiervan? Laat het weten via twitter @klimaatverbond (gebruik #proces #klimaatbeleid).