Tijdens het afgelopen VNG congres op 13 en 14 juni in Groningen was Klimaatverbond Nederland aanwezig met een stand op de beurs van het VNG congres. Deze editie deden we dat samen met onze partners BouwhulpGroep en NL Greenlabel. Samen stonden we daar met de overkoepelende boodschap De armste wijken zijn de warmste wijken. In één beeld konden lieten we zien hoe drie actuele opgaven (energiearmoede, hittestress en biodiversiteit) samen komen, met bewoners als middelpunt. Deze boodschap kon op veel (h)erkenning rekenen.

(Artikel gaat verder onder de foto)
Integrale aanpak - Energiearmoede, biodiversiteit, hittestress - Klimaatverbond Nederland

Integrale aanpak

Aanleiding voor deze boodschap is dat de verduurzamingsopgave om een nieuwe integrale aanpak vraagt. Een aanpak die aandacht geeft aan verschillende opgaven die tegelijkertijd in iedere wijk en buurt steeds zichtbaarder aan het worden is. Samen met BouwhulpGroep en NL Greenlabel hebben we met elkaar een passende oplossing te bieden voor juist die uitdaging.

Samen hebben we ook een aanpak ontwikkeld, die we via de speciale congrespagina kort hebben beschreven: https://klimaatverbond.nl/vng-jaarcongres/

Onze oproep is en blijft: "Wij staan samen voor één aanpak. Gemeente, doet je met ons mee?"

Gesprekken leiden tot vervolg

Behalve de vele colleges die we op onze stand hebben gesproken waren we enthousiast over het gegeven dat sommige wethouders uit eigen overweging naar onze stand kwamen vanwege de behoefte voor een integrale aanpak. Voor ons een bevestiging dat we de juiste opgave hebben. Maar uit de gesprekken leiden we wel af dat nog niet iedereen al zover is om de buurt in te gaan. Positief voor ons is dat enkele wethouders ons direct hebben uitgenodigd voor een vervolggesprek. Hopelijk kunnen we door middel van demonstreren de noodzaak en het nut van onze aanpak eenvoudiger laten zien.

Meer informatie en samenwerken

Wij nodigen alle gemeenten in ons netwerk uit om op deze pagina een kijkje te nemen voor meer informatie over onze aanpak. Wil je verder praten en denken om te bezien of deze aanpak kansrijk is voor jouw gemeente? Neem dan contact op met Jan Engels, projectleider Woon- en Leefomgeving bij Klimaatverbond Nederland: jan.engels@klimaatverbond.nl

VNG Jaarcongres 2023 - Team

Van links naar rechts: Yuri van Bergen (BouwhulpGroep), Petra Lettink en Jan Engels (beiden Klimaatverbond Nederland)