Onlangs organiseerden we samen met de Community of Practice Hitte van Klimaatbestendig het webinar: “Airco, vloek of zegen”, waarbij een drietal sprekers hun vanuit verschillende invalshoeken hun licht lieten schijnen op de kansen en risico's van de airco als middel om te koelen . Van het stedelijke macro niveau daalden we af naar het microniveau op woonkamerniveau. 

 

Via de Gebied – Gebouw – Gebruiker route begonnen we met een mooie presentatie van Daniela Maiullari van de TU Delft over de invloed van stedelijke klimaten op het (toekomstige) energieverbruik van gebouwen. Ze legt uit over het (gecombineerde) effect van gebouwvormen en andere omgevingsaspecten in een stad op het energiegebruik in de verschillende soorten woningen. Dat leverde mooie nieuwe inzichten op.

Sinan Senel van CE Delft vertelt over hun onderzoek over de toekomstige warmte- en koudevraag. En de meerwaarde van het meenemen van koeling in het ontwerp van warmtenetten (vanuit het perspectief van bewoners een gewenste oplossing).

Harm Valk ging specifiek in op de consequenties van het gebruik van airco’s als verwarmingsinstallatie: een oplossing die sinds afgelopen winter steeds vaker genoemd wordt. Harm liet haarfijn zien welke gevolgen voor comfort dat heeft voor bewoners – en welke gevolgen deze oplossing heeft voor ons elektriciteitsnet.

Een uitgebreid verslag van het webinar is te vinden door te klikken op de bovenstaande afbeelding of door te klikken op deze link. Het hele webinar kun je ondertussen hieronder in zijn geheel terugkijken.