Tien Nederlandse gemeenten gaan deelnemen aan de pilot rondom de Menukaart Hitte die recentelijk is ontwikkeld op verzoek van het ministerie van BZK. De menukaart heeft als doel om gemeentes te ondersteunen bij de ontwikkeling van lokaal hittebeleid en -programma’s voor de domeinen ‘gezondheid, gebied, gebouw’.

Frank Mathissen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): “We zijn blij verrast dat in korte tijd 15 gemeenten enthousiast waren over de menukaart en interesse hadden om aan deze pilot mee te doen. Helaas konden niet alle gemeenten meedoen, maar deze tien gemeenten komen vanuit het hele land en zijn erg verschillend qua grootte en al aanwezige acties op het gebied van hitte. Zo zijn er zoveel mogelijk leermomenten uit de pilotfase te halen”.

De pilot loopt naar verwachting tot de zomer. Daarna volgt een nieuwe update van de menukaart waarbij de inzichten uit de pilots zullen worden verwerkt.

Madeleen Helmer is vanuit Klimaatverbond Nederland betrokken bij de menukaart. “Hitte is een van de gevaarlijkste klimaatrisico’s in Nederland, vooral voor ouderen en chronische zieken. Maar de partijen die je nodig hebt om hitterisico’s te beperken, zoals zorginstellingen, worstelen vaak met een te volle agenda. Het doel van de pilot is dat de deelnemende gemeente, aan de hand van de Menukaart Hitte, een integrale hitteadaptatie-strategie en -uitvoeringsprogramma ontwikkelt. Daarmee kunnen hitterisico’s zo veel mogelijk worden voorkomen en beperkt.”

Er zijn tien gemeenten geselecteerd die in het pilottraject van start gaan, zoals weergegeven op de kaart en in de tabel. De Menukaart Hitte is ontwikkeld door een team vanuit RVO, Klimaatverbond Nederland, TAUW en &flux.  

Overzicht deelnemende gemeenten

Gemeente

Locatie

Inwoneraantal

Arnhem

Gelderland

164.000

Doetinchem

Gelderland

59.000

Zaltbommel

Gelderland

30.000

Groningen

Groningen

235.000

Kerkrade

Limburg

45.000

Enschede

Overijssel

161.000

Vijfheerenlanden

Utrecht

56.000

Middelburg

Zeeland

49.000

Hoeksche Waard

Zuid-Holland

89.000

Rotterdam

Zuid-Holland

655.000