Als je als gemeente of provincie aan de slag wilt met CO2-reductie, is CO2-beprijzing een goed middel. Deze werkwijze is onder andere toepasbaar binnen aanbestedingen, maar vraagt wel om accurate cijfers over de CO2-uitstoot. Het blijkt dat overheden die cijfers ieder op hun eigen manier in kaart brengen, met verschillende detailniveaus. Deze diversiteit laat zien hoe belangrijk het is om een strategie voor CO2-beprijzing te hebben die voor elke overheid werkt, of ze nu groot of klein zijn, landelijk of stedelijk.
Het Europees samenwerkingsverband DeCarb-Pro buigt zich over CO2-beprijzing binnen aanbestedingen. Het project, met Klimaatverbond als leadpartner, bevindt zich momenteel in de fase waarbij de barrières en drempels die organisaties ervaren rond CO2-beprijzing in kaart worden gebracht. Het draait namelijk niet alleen om het meten van je CO2-voetafdruk, maar ook om de uitdagingen die je tegenkomt als je CO2-beprijzing daadwerkelijk wilt doorvoeren.
Afdelingen samen laten werken is een uitdaging
Een van de uitdagingen bij CO2-beprijzing blijkt de samenwerking tussen verschillende afdelingen te zijn. Duurzaamheidsteams initiëren vaak het idee, maar voor een organisatiebrede aanpak moet je ook inkopers en andere afdelingen betrekken. Hoe pak je dat aan? Hoe krijg je collega's mee in het implementeren van een nieuw duurzaamheidsthema? Hoe krijg je in een grote organisatie overzicht wie er allemaal met dit onderwerp bezig is? In Parijs pakten ze dit handig aan door een werkgroep op te richten waarin maandelijks vertegenwoordigers van diverse afdelingen samenkomen om deze kwesties te bespreken.
Deze belangrijke onderzoeksfase binnen DeCarb-Pro is gericht op het ontwikkelen van een effectieve strategie voor CO2-beprijzing in aanbestedingen, die toepasbaar is voor alle soorten decentrale overheden—van klein tot groot en van landelijk tot stedelijk. Om dit uit te kunnen voeren, moeten we eerst goed begrijpen welke beleids- en uitvoeringsprocessen van invloed zijn op aanbestedingen en is daarom de focus van de huidige onderzoeksfase.
DeCarb-Pro heeft de potentie om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen
Ons einddoel bij DeCarb-Pro is om partnerorganisaties in staat te stellen CO2-beprijzing in aanbesteding structureel te integreren in de dagelijkse werkzaamheden, en deze essentiële kennis en vaardigheden ook te delen buiten onze huidige samenwerkingen. We werken aan een uitgebreide strategie en zijn van plan trainingen aan te bieden over de toepassing van CO2-beprijzing. DeCarb-Pro heeft daarom de potentie om wereldwijd bij te dragen aan de vermindering van CO2-uitstoot in aanbestedingen, met een speciale focus op lokale overheden.
Meer informatie over DeCarb-Pro lees je in dit interview met Margo Meeuwissen, beleidsmedewerker bij Klimaatverbond Nederland en manager van het Europese project DeCarb-Pro.