Hoe kunnen gemeenten de lokale opwek van energie en de vraag ernaar aan elkaar kunnen koppelen? Deze vraag speelde een belangrijke rol tijdens de interessante kennissessie over zelflevering van het Gelders Energieakkoord (GEA), Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) en Klimaatverbond Nederland op 19 september. 

Bij zelflevering kies je voor lokaal opgewekte energie

Bij zelflevering lever je als lokale of regionale overheid energie aan jezelf. Die energie heb je zelf geproduceerd of koop je ergens in. Bijvoorbeeld van een lokale producent. Dit is een andere werkwijze dan de traditionele methode waarbij gemeenten hun energie kopen via Europese aanbestedingen en meerjarige contracten. Zelflevering kan en mag. Je kunt dit als gemeente op verschillende manieren organiseren. Tijdens de kennissessie kwamen drie voorbeelden aan bod en gingen deelnemers in gesprek over hoe ze het konden vertalen naar hun eigen situatie.

De kansen, knelpunten en waarde van zelflevering

Hansjurgen Heinen, beleidsmedewerker bij Klimaatverbond, besprak de kansen en knelpunten van zelflevering en tipte:

"Kijk naar de ruimte die wetgeving biedt om zelflevering te realiseren. Breng daarvoor - tijdens het interpreteren van bestaande wetgeving - intelligente in."

Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond, lichtte de waarde van zelflevering voor lokale overheden toe:

“Geld dat wordt besteed aan energie krijgt een extra waarde, omdat verduurzaming van lokale energie wordt versterkt. En in plaats van dat deze geldstroom de regio uit gaat, wordt het ingezet vóór de regio. Dat is een leuke boodschap!”

Verdiep je ook in zelflevering én denk mee

Voor iedereen die zelflevering wil realiseren: toon lef! Sluit je daarom aan bij de Community of Practice (CoP) zelflevering. Deel met gelijkgestemden je kennis, leer van anderen en draag actief bij aan de verduurzaming van jouw regio. Aanmelden kan via onze website

Krijg een impressie van de kennissessie

Bekijk de video voor een impressie van de kennissessie. En wil je meer uitleg over zelflevering? Download dan het pdf

 

Kennissessie over zelflevering from Nationaal Programma RES on Vimeo.