Als er één fenomeen is dat ons allemaal verbindt... dan is het wel de zon. De bron van alle energie op aarde. Over de hele wereld vereren we de zon met rituelen. En wist je dat de zon ook de bron van energie kan zijn in jouw leven in onze stad? Bouw mee aan de stad van de toekomst!

Doe je mee met Zonnestad?

Maak kennis met wat de zon kan betekenen voor jouw energie! Solar designer Pauline van Dongen en het team van Bureau Ruimtekoers nodigen inwoners van Arnhem uit om op een creatieve manier kennis te maken met zonne-energie. Doe je mee?

Aanmelden_Groene_Voetstappen_PNG

 

 

Programma

25 juni en 9 juli (workshops):
Maak je eigen ZONderzetter! Solar designers Anna en Ellen van studio Pauline van Dongen nodigen jou uit om op een creatieve manier kennis te maken met de magie van zonne-energie. De ZONderzetter is supertoffe innovatie waarin je leert over de mogelijkheden van zonne-energie in je eigen huishouden. Met de ZONderzetter lichten je drankjes ’s avonds op met de opgeslagen energie van de zon. 

Vanaf 7 juni (bouwplaats):
Midden in de publieke ruimte bouwen we samen met kinderen en hun ouders aan een Zonnestad van klei. Met zonne-energie komt de stad in beweging en leer je bovendien van alles over de energie van de zon.

Terwijl de kinderen bouwen, kunnen ouders kletsen met energieambassadeurs van Klimaatverbond Nederland en Bureau Wijland over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in je eigen huis.

De Zonnestad is te vinden vanaf 7 juni iedere dinsdagmiddag bij Huis voor de Wijk en iedere woensdagmiddag bij de speeltuin van het Bruishuis. Ook een Zonnestad bij jou? Neem dan contact op met projectleider Renée via renee@ruimtekoers.nl.

De Bouwplaats Zonnestad interventies zijn vrij te bezoeken, maar voor de workshops moeten mensen zich wel even (gratis) aanmelden.

Aanmelden_Groene_Voetstappen_PNG

 

 

Waarom doen we dit?

Hele woonwijken moeten in 2030 van het gas af, en de Gemeente Arnhem heeft daarom tal van programma’s opgezet om inwoners en ondernemers te prikkelen en enthousiasmeren om mee te doen aan de energietransitie. Alleen, niet alle inwoners zijn of voelen zich betrokken bij deze aanpak. Gemeente Arnhem heeft moeite om inwoners van alle culturele achtergronden, leeftijden en inkomensniveaus te betrekken, met name in de sociaalzwakkere wijken als Malburgen en Immerloo. Deze inwoners zijn ondervertegenwoordigd bij bijeenkomsten en het lukt nauwelijks om bij deze doelgroep ‘achter de voordeur’ te komen.

Daarom laten wij kinderen en hun ouders op een laagdrempelige manier kennis maken met zonne-energie. Doordat ze de zonnecellen vast kunnen houden, en door samen de Zonnestad van de toekomst te verbeelden wakkeren we de fascinatie aan bij de kinderen. Door energiecoaches in te zetten die tijdens de workshops en interventies die in gesprek gaan met ouders, bereiken we inwoners die nog niet betrokken zijn bij de energietransitie. Én we werven nieuwe energiecoaches, die het verhaal over de magie van zonne-energie nóg verder brengen.

Het project is een samenwerking tussen Bureau Ruimtekoers, Klimaatverbond en KRACHTPUNT (initiatief van Rijnstad waarin samengewerkt wordt met de energiebank en Arnhem Aan). 

Zonnestad - Klimaatverbond Nederland