Hoewel het idee van ontgroeien (degrowth) niet direct overal enthousiasme wekt, is het belangrijk voor onze toekomst. Maar voor de acceptatie van deze beweging moeten we niet voorbijgaan aan de psychologische kant van het verhaal.

Dit webinar belicht de inzichten van twee experts: Rob van der Rijt, oprichter van het Klimaatplein, en gedragspsycholoog Chantal van der Leest. Schrijf je in voor dit webinar over ontgroeien en ontdek waarom dit essentieel is voor ons klimaat en hoe mensen mee te krijgen in deze beweging.

Georganiseerd door Klimaatverbond en het European Climate Pact. 

Meld je aan

 

Wat je kunt verwachten

Rob van der Rijt duikt de diepte in: wat houdt ontgroeien in en hoe verandert het onze samenleving? En koppelt dit ook aan ons energieverbruik. Onze samenleving is namelijk overwegend ingesteld op economische groei en het verbruik van alsmaar meer energie speelt hier een grote rol in. Ook stelt hij de belangrijke vraag: is ontgroeien de sleutel, of kunnen we ook vooruit met groene groei? Spoiler: Rob ziet eigenlijk maar één uitweg: "De klimaatdoelen van Dubai bereiken we alleen met duidelijke ontgroeistrategieën."

De psychologische kant komt ook aan bod. Ontgroeien is een uitdagend concept om te delen, aangezien het draait om het verminderen van onze consumptie. Voel je wellicht zelf al weerstand bij dit idee? Gedragspsycholoog Chantal van der Leest verkent waarom dit thema weerstand oproept en biedt strategieën om hiermee om te gaan. Met als kers op de taart: praktische tips om anderen mee te krijgen in de ontgroeibeweging.

Maak je klaar voor een inspirerend webinar dat je denkwijze uitdaagt én concrete handvatten biedt om spaarzaam met onze aarde om te gaan. 

Over de sprekers

  1. Rob van der Rijt - Rob van der Rijt is oprichter van het Klimaatplein, een online inspiratieplatform voor bedrijven en instellingen die fossiele energie en daarmee CO2-uitstoot willen besparen. Daarnaast doet hij onderzoek bij de Breda University of Applied Sciences en publiceerde hij over een ontgroei- en postgroei samenleving.
  2. Chantal van der Leest - Chantal van der Leest is gedragspsycholoog, communicatiespecialist en spreker, en geeft organisaties en overheden advies bij grootschalige gedragsverandering. Ze schreef boeken over denkfouten en perfectionisme, en publiceert wekelijks een column over gedrag in het Algemeen Dagblad.

 

 

Meld je aan

 

Meld je direct aan voor het webinar!

  • Locatie: Zoom
  • Kosten: gratis deelname
  • Datum: donderdag 14 maart , 16:00 - 17:00 uur
  • Aanmelden: scroll naar beneden of klik hier

We nemen het webinar op en deze delen we na afloop met iedereen die zich aanmeldt. 

 

Aanleiding voor dit webinar is Shirtjesdag

Shirtjesdag is onze zomerse tegenhanger van Warmetruiendag. Beide campagnes zijn gericht op energiebesparing en het verminderen van onze energieconsumptie. Een van kerngedachten achter de campagnes is economische ontgroei - we kunnen simpelweg met veel minder!

 

Meer over energiebesparing en economische ontgroei

‘Het idee dat we onbeperkt energie nodig hebben om prettig te kunnen leven is achterhaald.’

Een verfrissende quote van Julia Steinberger, wetenschappelijk onderzoeker en hoofdauteur van het meest recente IPCC rapport.

Lees het interview met haar op Warmetruiendag.nl

 

Meld je aan voor het webinar over ontgroeien en de potentie voor energiebesparing

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Geef ze hieronder alvast door