Tijdens de derde jaarlijkse duurzame markt in het Centrum voor DUBOtechniek in Zaltbommel op 3 november j.l. stond het thema Aardgasvrij wonen op het programma. De workshop van een uur vond drie keer plaats en trok zo’n 60 belangstellenden uit de gemeente Zaltbommel en Maasdriel.

In de workshop werd aandacht besteed hoe je als bewoner van een aardgaswoning naar een aardgasvrije woning over kunt gaan. Vragen als welke praktische denkstappen goed zijn om te kennen en met wie ga je samenwerken stonden daarbij centraal.

ntBestaande energie rekening als vertrekpunt

De workshop werd met data uit de Lokale Energie Etalage (LEE) vormgegeven. Voor de beide gemeenten Zaltbommel en Maasdriel zijn de totale energieverbruiken naast elkaar gezet om uiteindelijk uit te komen op het energieverbruik van de gemiddelde woning in beide gemeenten. Met deze uitkomst blijkt dat de gemiddelde woning in Maasdriel circa 30 zonnepanelen aan (zelf)opgewekte stroom nodig heeft om aardgasvrij te kunnen wonen. In Zaltbommel zijn er voor een gemiddelde woning iets minder panelen nodig: circa 27 panelen*.

ntAardgasvrij haalbaar maken

Voor nagenoeg alle woningtype is het haast onmogelijk om met een warmtepomp en/of infrarood panelen zoveel energie zelf op te wekken dat ook bij koud weer de woning aardgasvrij verwarmd kan worden.  De eerste opgave voor de meeste woningen in de gemeente Zaltbommel en Maasdriel is dan ook om de totale energiebehoefte van de woning omlaag te brengen. Om alternatieve energie bereikbaar te maken kan worden samengewerkt met scholen, boeren met grote schuren en organisaties die grote dakoppervlakte beschikbaar hebben. De lokale energiecoöperatie Bommelerwaar is zo'n initiatief ‘voor en door’ bewoners waar je met een te klein eigen dak toch mee kunt doen om voldoende schone energie te oogsten. Bommelerwaar legt binnenkort het eerste dak vol op de gemeentewerf in Gameren en een dak van een boerderij in Bruchem.

Om in je woning aan de slag te gaan is het raadzaam om je vooraf goed en onafhankelijk te laten informeren over welke stappen je m.b.t. op je persoonlijke situatie het beste kunt zetten. Zo kan het energieloket van Rivierenland de bewoners van Maasdriel, Zaltbommel en andere omliggende gemeenten op weg helpen bij het maken van een haalbaar stappenplan.

ntAnder denkkader

Voor wonen zonder aardgas hebben we een ander denkkader nodig. Het is het meest pragmatisch is om de bestaande energierekening als vertrekpunt te nemen. Die geeft direct inzicht hoeveel de woning met zijn bewoners nu verbruikt en maakt tevens zichtbaar hoeveel energie je kunt besparen. Dit geeft inzicht in hoeveel van de energiebehoefte er over blijft om te transformeren naar één of meerdere hernieuwbare energiebronnen.

Met wie je welke stappen doorloopt is een uitdaging op samenwerken en een kans voor nieuwe sociale ontwikkelingen tussen bewoners, overheden en lokale organisaties en bedrijven.

Bewoners werd gewezen op het jaarlijkse terugkerende event van de Duurzame Huizenroute en het event HIER opgewekt. Op beide events is volop kennis en inspiratie op te doen voor bewoners die alleen of samen aan de slag willen.


* Dit aantal is een indicatie en gebaseerd op een warmtepomp met een rendement  van COP 3,5 en PV panelen met een opbrengst van ± 270kWh / jaar. Niet te vergeten dat er een voldoende geïsoleerdere schil nodig is om überhaupt de warmtepomp rendabel te laten verwarmen.