Heel Nederland is uitgenodigd voor de zestiende landelijke Warmetruiendag op vrijdag 11 februari 2022. Het grootste en vrolijkste energiebesparingsfeest wordt sinds 2007 georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. De teller is op nul gezet: mensen kunnen zich aanmelden met individuele en gezamenlijke warmetruienacties.

Warmetruiendag is hét moment om  energiebesparing te vieren, behaaglijk verpakt in honderdduizenden mooie, lelijke, pluizige, comfortabele, gekochte of zelfgebreide lievelingstruien. Het aantal deelnemers stijgt jaarlijks: in 2020 deden 291.000 mensen mee. Een record. In het coronajaar 2021 deden er een kleine 150.000 deelnemers mee. Toen misten we vooral de grote collectieve acties op scholen en bedrijven. Een dip. Tijdens deze editie kan en mag er weer meer en zetten we alle zeilen bij om de dip te boven te komen en in 2022 te gaan voor een nieuw record. 

Redden we met een (extra) warme trui het klimaat?

Het is van belang om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Energiebesparing is één van dé sleutels om de gestelde klimaatdoelen van Parijs te halen. En hoe klein een energiebesparing ook lijkt, zodra er meer mensen betrokken zijn of langere tijd doorzetten, maken we samen enorme impact. We onderschatten vaak de kracht van onszelf en wat we samen kunnen betekenen. Individuen, gezinnen, buren, collega’s, kantoren, scholen en sportclubs hebben samen veel impact: als iedereen één graadje lager stookt, één stookseizoen lang, bespaart dat 1 megaton CO2; dat is een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen.

Positieve energie

“Klimaatverandering is een crisis van gigantische omvang, die we samen moeten aanpakken, waarbij we geen middel onbenut mogen laten. Energiebesparing verdient daarbij veel meer aandacht en inzet, omdat we er de huidige trend van stijgend verbruik mee doorbreken en vervuilende uitstoot mee vóórkomen”, legt Klimaatverbond Nederland-directeur Petra Lettink uit. “Warmetruiendag is een collectieve glijbaan van CO2-besparingsacties met de warme trui als symbool voor wat we nú al kunnen doen!”

Wat wil Warmetruiendag?

Eenvoudig: onze CO2-uitstoot moet en kan nú omlaag. Niet in 2030, 2050 of 2070. Dat lukt door samen in actie te komen. Inmiddels deden er sinds 2007 al zo’n 3 miljoen mensen mee door de verwarming een standje lager te zetten of in te regelen en met andere slimme CO2-besparingsacties; want samen energie besparen geeft energie. Kijk voor voorbeelden op www.warmetruiendag.nl en meld daar vanaf vandaag tot en met 11 februari weer nieuwe klimaatacties aan.

Warmetruiendag - Doe mee

 

Warmetruiendag in coronatijden

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zal komende winter veel energie verloren gaan. Kantoren van overheden en bedrijven en onderwijsinstellingen worden verwarmd terwijl er maar een handvol mensen mag werken. Daar waar wel volop wordt doorgewerkt of doorgeleerd, moeten de ramen ook op ijskoude dagen open, omdat gangbare ventilatiesystemen niet altijd voldoen aan corona-eisen. Cafés, hotels en restaurants krijgen de gelegenheid om hun terrassen deze winter open te houden en soms zelf uit te breiden. Gangbare terrasverwarmers zijn ware energieslurpers. Het zijn allemaal zeer begrijpelijke maatregelen, maar het Nederlandse klimaatbeleid loopt door coronamaatregelen achterstanden op.

Deel je energiebesparingsacties

Ook andere individuele en gezamenlijke energiebesparingsacties zijn welkom: iedere actie telt mee als er maar energie wordt bespaard. Initiatiefnemer Klimaatverbond Nederland is een samenwerking van 165 gemeenten, provincies en waterschappen voor ambitieus klimaatbeleid. 

Go social!

Meedoen, meepraten, mee besparen? Alle inspirerende warmetruiendag-acties mag met ons gedeeld worden via onze socials met #warmetruiendag. Vind ons op:

Voor meer informatie of interviews kunt u contact opnemen met:

 

Projectmedewerkers

Randy

Randy Gasper-Rothengatter

Projectleider

Petra

Petra Lettink

Inhoudelijk (Beleids)medewerker

anne-marie

Anne-Marie Pronk

Inhoudelijk (Beleids)medewerker

nathalie

Nathalie van Loon

Inhoudelijk (Beleids)medewerker