Lokale zelflevering

Het eigen energiecontract als aanjager van lokale verduurzaming 

Lokale zelflevering betekent dat overheden of andere organisaties energie direct inkopen van duurzame producenten in hun eigen gemeente of regio, of zelf produceren. Deze aanpak is van groot belang voor de energietransitie, met een centrale rol voor decentrale overheden. Omdat lokale zelflevering nog relatief nieuw is, zijn er nog veel vragen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om als (overheids)organisatie succesvol aan de slag te gaan met lokale zelflevering.

Sluit je aan bij de Community of Practice Lokale Zelflevering!

Wissel kennis, ervaringen en vragen uit over de inkoop van duurzame energie in de regio.

Heb je interesse? Sluit je kosteloos aan en profiteer van de gedeelde inzichten en praktische tips.

De CoP wordt gesteund door om | nieuwe energie, ENTRNCE en Groendus

CoP Lokale Zelflevering

WEBINAR

Kijk terug! Het webinar 'Lokale zelflevering: hoe richt je de aanbesteding in?'
Zelflevering door lokale overheden

Deze sessie richtte zich op de aanbesteding bij lokale zelflevering: wat maakt het anders dan reguliere energie-inkoop? Hoe structureer je de aanbesteding en welke uitdagingen kun je verwachten? Met het webinar krijg je ervaringen uit eerste hand te horen!

OPINIESTUK IN TROUW

Een flexibel lokaal energiesysteem is goud waard
Trouw opiniestuk over lokale zelflevering

De energie in eigen hand houden, zowel het opwekken als het verbruik, dat is voor gemeenten veel verstandiger dan een zwaarder stroomnet aanleggen, bepleiten Petra Lettink en Hansjurgen Heinen.

ACHTERGRONDINFORMATIE

'Hoe moeten we omgaan met extreme hitte in Nederland? 'We hebben een hitteregisseur nodig'

Madeleen Lisette

Madeleen Helmer en Lisette Klok praten ons bij over hoe we in Nederland omgaan met hitte en wat we kunnen doen om ons beter voor te bereiden. Lees het interview

De basisprincipes van lokale zelflevering

Lokaal je energie inkopen

Lokale zelflevering is energie zo lokaal mogelijk inkopen waarbij een decentrale overheid ofwel zelf eigenaar is van de productie of direct inkoopt bij een duurzame producent binnen de eigen gemeente of regio. Denk aan een windmolenpark ontwikkeld door een lokale energiecoöperatie, of een agrariër die ruimte overheeft voor duurzame opwek. Overheden stappen dus, vaak stapsgewijs, af van de traditionele energiecontracten en werken hiervoor samen met lokale producenten.

Aansturen op gelijktijdigheid

Bij lokale zelflevering kun je aansturen op gelijktijdigheid van vraag en aanbod. Als er weinig zon of wind is en daardoor weinig groene-elektriciteitsaanbod, kan de overheidsorganisatie beslissen om bepaalde installaties voor bijvoorbeeld de riolering tijdelijk af te schakelen. Wanneer het aanbod toeneemt, kan de installatie weer volledig draaien. Zo wordt energie ingekocht op momenten dat de prijs relatief laag is en wordt overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie) tegengegaan.

Gelijktijdigheid is overigens geen vereiste om met zelflevering te starten – 100% gelijktijdigheid halen is ook haast onmogelijk – maar is wel iets waar je gaandeweg meer op kunt sturen. Vooral als je steeds beter inzicht krijgt in je energieprofiel(en) en hoe je daar slimmer mee om kunt gaan.

6 voordelen van lokale zelflevering

1

Het geld dat de gemeente investeert voor Lokale Zelflevering blijft in de eigen regio

2

De energievoorziening wordt (verder) verduurzaamd door de financiering van lokale wind- en zonprojecten. 

3

Om te starten met zelflevering is in eerste instantie geen aanbesteding nodig en je zit niet vast aan één partij. 

4

Als decentrale overheid heb je 100% inzicht in waar je groene stroom vandaan komt.

5

Overbelasting van ons elektriciteitsnet (netcongestie) wordt tegengaan. 

6

De energiekosten kunnen omlaag door te sturen op gelijktijdigheid.

Dieuwertje
Dieuwertje Walch
Coördinator van de CoP

“Lokale zelflevering gaat niet vanzelf”

Dieuwertje Walch van Klimaatverbond coördineert de Community of Practice Lokale zelflevering. 

“Lokale zelflevering vraagt om een andere manier van energie-inkoop dan we gewend zijn, dat gaat niet vanzelf. Daarom zijn wij de Community of Practice gestart, met als doel om gemeenten en provincies te ondersteunen bij het opzetten en verder brengen van lokale zelflevering. Door alle kennis en ervaring samen te brengen, brengen we ook zelflevering verder!”

Vragen, tips of opmerkingen over lokale zelflevering?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*