Een brug die gekoeld wordt tijdens een hete dag

Een brug die gekoeld wordt tijdens een hete dag

Klimaatverandering maakt dat hittegolven heftiger en frequenter worden. Denk aan de 40 graden in Nederland in 2019 en de extreme hitte in Frankrijk en het VK waardoor een Code Rood werd afgekondigd. Extreme hitte vereist gerichte voorbereiding zodat je bewoners in jouw gemeente, en met name de ouderen en kwetsbaren, goed kunt beschermen.

Die voorbereiding kan uitdagend zijn. Want hoe boots je een situatie met extreme hitte na, werk je samen met de relevante partijen en houd je rekening met de ouderen en de kwetsbare mensen in de samenleving?

De tabletop-oefening bereidt je als gemeente voor op extreme hitte

De gratis te downloaden handreiking biedt een uitgebreide tabletop-oefening voor een Code Rood scenario door hitte. Ontwikkeld door Samen Klimaatbestendig in samenwerking met Klimaatverbond Nederland. De oefening is flexibel voor gebruik: door één gemeente uit te voeren of samen met andere gemeenten. Ook kun je het aanpassen aan de eigen lokale context.

Na het doornemen van de handreiking weet je:

  • Hoe je een tabletop-oefening voor hitte organiseert: van de voorbereidende fase tot aan de afronding
  • Hoe je doelen, verantwoordelijkheden en scenario’s voor gemeenten tijdens extreme hitte kunt bedenken
  • Welke zaken belangrijk zijn tijdens de tabletop-oefening
  • Welke informatie je meeneemt in het eindrapport en welke vervolgstappen je kunt nemen
  • Welke voorbeelden van hittescenario’s er zijn uit andere landen

Bereid je gemeente voor op de uitdagingen van extreme hitte. Download nu de handreiking en zet concrete stappen naar effectieve hitteadaptatie.