Verhalen van (ver)bondgenoten > Sterk uit Armoede

"Mensen in armoede hebben eindelijk een gezicht gekregen"

Riane Kuzee-Hoogeveen van Sterk uit Armoede over de samenwerking met Klimaatverbond Nederland

Rianee Kuzee-Hoogeveen, ervaringsdeskundige bij Sterk uit Armoede
Riane Kuzee-Hoogeveen
Ervaringsdeskundige bij expertisecentrum Sterk uit Armoede

In de afgelopen jaren zagen we hoe energie & armoede steeds meer huishoudens raakte, een zorgwekkende trend die gemeenten niet konden negeren. Maar hoe ontwikkel je effectief beleid als je niet zélf dagelijks ervaart wat armoede écht betekent? Klimaatverbond besloot de dagelijkse realiteit van armoede inzichtelijk te maken voor bestuurders en ambtenaren en werkte hiervoor intensief samen met Riane Kuzee-Hoogeveen, ervaringsdeskundige bij expertisecentrum Sterk uit Armoede. In dit interview deelt Riane haar ervaringen. 

Waarom kozen jullie ervoor om met Klimaatverbond samen te werken aan het thema energie en armoede?  

“Bestuurders en ambtenaren hebben vrijwel geen inkijk in de leefwereld van mensen in armoede, mijn rol is om die werelden nader tot elkaar te brengen. Het is ook gewoon lastig om een voorstelling te maken van zo’n leefsituatie, maar zij zijn wel degenen die beleid maken voor mensen in armoede. De samenwerking met Klimaatverbond bood ons de kans om deze beleidsmakers belangrijke kennis te geven die zij uiteindelijk kunnen gebruiken voor beter overheidsbeleid.”

"Bestuurders en ambtenaren hebben vrijwel geen inkijk in de leefwereld van mensen in armoede, mijn rol is om die werelden nader tot elkaar te brengen.”

Kun je kort wat vertellen over jouw deel van de samenwerking?  

“Samen met Joeri van de Riet van vereniging LSA bewoners benutte ik mijn netwerk om direct in gesprek te gaan met mensen die in armoede leven,” vertelt Riane. “Ik kan makkelijk verbinding maken met mensen in die situatie, omdat ik er ook mee te maken heb gehad. We bespraken wat er speelde, hoe ze leefden tijdens de energiecrisis, en welke ondersteuning ze van de gemeente nodig hadden. We brachten hun situaties ook in beeld met foto’s. De setting waarin studenten die geen energietoeslag kregen noodgedwongen met jassen aan in huis zaten tegen de kou, blijft me bij.”  

Riane vertelt verder: “We wilden natuurlijk dat ambtenaren en bestuurders actief aan de slag gingen met de verzamelde inzichten. Daarom organiseerden we een workshopsessie voor iedereen die betrokken is bij gemeentelijk beleid voor energie en armoede. Als ervaringsdeskundige beantwoordde ik direct vragen van deelnemers, zodat zij uit eerste hand begrepen wat mensen écht nodig hebben. Daarnaast stelden we een inhoudelijk rapport op dat vandaag de dag nog steeds van grote waarde is.”  

Voor effectief beleid zijn ook gesprekken met gemeenten nodig. Deze taak nam Klimaatverbond op zich. Ethan Voerman en Dieuwertje Walch, beiden inhoudelijk medewerker bij Klimaatverbond, brachten in kaart welke maatregelen gemeenten al namen tegen energie en armoede en dit werd aangevuld met theoretische kennis waar RVO en TNO zich in hadden verdiept. Alle verzamelde informatie—wat gemeenten doen versus de werkelijke behoeften van de doelgroep—werd geanalyseerd. Al deze kennis bevestigde wat we al dachten, dat er een mismatch was, en leidde tot zeven concrete aanbevelingen om het beleid te verbeteren.    

Voorblad rapportage Energie en armoede - Het belang van het borgen van de stem van mensen in armoede

Energie en armoede – Het belang van het borgen van de stem van mensen in armoede

In dit rapport staan zeven aanbevelingen voor gemeenten en andere overheidsinstanties om energie en armoede structureel aan te pakken. Belangrijke informatie komt van de mensen in armoede zelf. 

Download het rapport.

"Van mensen in armoede is de eigenwaarde vaak laag, dus het was prettig dat de samenwerking met Klimaatverbond gelijkwaardig aanvoelde."

Wat staat je bij van de samenwerking met Klimaatverbond?

“Het enthousiasme en de positieve houding ten opzichte van Sterk uit Armoede. Van mensen in armoede is de eigenwaarde vaak laag, dus het was prettig dat de samenwerking met Klimaatverbond gelijkwaardig aanvoelde. De opdracht deden we echt samen en iedereen telde mee. De sterke punten van ieder — of het nu gaat om schrijven, analyseren, plannen of interviews afnemen — vulden elkaar ook goed aan, waardoor alles uiteindelijk prachtig samenkwam.”   

"Ik heb een positie gekregen waarmee ik aan diverse beleidstafels het effect van de energietransitie op mensen in armoede kan vertellen. [...] De mensen in armoede hebben eindelijk een gezicht gekregen."

Wat heeft de samenwerking jou en Sterk uit Armoede opgeleverd?

Ik heb een positie gekregen waardoor ik het effect van de energietransitie op mensen in armoede aan diverse beleidstafels kan vertellen. Daardoor benaderen regelmatig verschillende organisaties mij, zoals Milieu Centraal, KnopOm, Nationaal Klimaat Platform en Nationale klimaatadaptatiestrategie, om mee te werken aan onderzoeken. De mensen in armoede hebben eindelijk een gezicht gekregen. Zij zijn blij dat ze nu gehoord worden en dat er actie ondernomen wordt op basis van hun ervaringen.”

“Het is enorm waardevol dat ik via mijn samenwerking met Klimaatverbond aan ambtenaren en bestuurders inzichten kan bieden die zij anders misschien niet zouden hebben. Ik verbaas mij erover hoe weinig kennis er over de leefwereld van mensen in armoede is bij veel van hen. Kennis die voor mij vanzelfsprekend is, is voor hen vaak nieuw. Dit onderstreept hoe verschillend onze werelden soms zijn, die breng ik graag bij elkaar.”

Bekijk het webinar over Energie & Armoede 

In dit webinar hoor je hoe je als gemeente energie en armoede structureel kunt aanpakken. Ook gaan we met de aanwezigen in gesprek over goede voorbeelden van beleid om energie en armoede aan te pakken én bespreken we de belemmeringen die gemeenten tegenkomen tijdens hun aanpak. 

 

Ook interessant voor je

Verhalen van (ver)bondgenoten – Provincie Utrecht

In 2023 stelde Provincie Utrecht een nieuwe CO₂-prijs vast: € 875,-. Een forse stijging van de eerdere €80,- (gebaseerd op verouderde scenario’s). Om een actuele prijs te bepalen, ging Utrecht de samenwerking aan met Klimaatverbond. Dit leverde zowel provincie Utrecht als onze organisatie veel op.

Naar het interview met Alexander >>

Ingrid van Klimaatverbond

Ingrid van Klimaatverbond

Contact met Klimaatverbond

Meer weten over onze rol, een partnerschap of lidmaatschap? Neem vrijblijvend contact op: