Wat is nu de toegevoegde waarde van coöperaties in de energietransitie? De uitdaging is te zorgen dat bewoners en collectieven een volwaardige rol hebben in de transitie, zo ook in M-ESCo's. Maar hoe dan? Deze vragen kwamen op 26 november aan bod tijdens een webinar over energiecoöperaties en M-ESCo’s.

Klimaatverbond Nederland en M-ESCo's

Met een 20-tal gemeenten onderzoeken we hoe we maatschappelijke ESCo’s kunnen opzetten. ESCo’s, of te wel energy service companies, ontzorgen financieel en technisch de verduurzaming van gebouwen. We hebben het veel over ontzorgen van bewoners, maar bewoners kunnen ook zorgen, voor zichzelf en voor elkaar. Hier zit een grote kracht die we nodig hebben om wijktransities mogelijk te maken. Onderzoeken wijzen uit dat er vertrouwen nodig is om mensen mee te krijgen in de energietransitie. Daarvoor is nodig dat bewoners niet als probleem worden gezien maar als deel van de oplossing. Ook zij, of misschien wel juist, zijn eigenaar van een duurzame wijk; fysiek, financieel en sociaal. Goeddeels kunnen wij als bewoners dat zelf organiseren, en positie pakken in de energietransitie. Welke rol hebben coöperaties daarin? Gerwin Verschuur en Kirsten Notten nemen ons mee in de wondere wereld van coöperaties en bewonerscollectieven.

Serie webinars over M-ESCo’s

Dit webinar hoort in een serie waarin we verschillende aspecten van energietransitie in de gebouwde omgeving aandacht geven. Eerder gaven we al een webinar over ESCo’s: wat zijn ESCo’s, hoe kunnen we hier een M-ESCo van maken en hoe dragen die dan bij aan een CO2-neutrale gebouwde omgeving? Dit webinar kunt u hier terugvinden. Daarop volgde een webinar over de rol van bewonersparticipatie in M-ESCo's. Dit webinar kunt u hier terugvinden. Er zal nog één webinar volgen in deze serie:

  • Op woensdag 17 februari 2021 (15:00-16:30) verzorgd door SVn, over de financiering en juridische aspecten van een M-ESCo.

Webinar gemist?

Naar aanleiding van het webinar is er een verslag gemaakt, dat u hier terug kunt vinden. Daarnaast is het webinar terug te kijken. Klik daarvoor op de onderstaande video. De video biedt de mogelijkheid om voor- en achteruit te scrollen.