Energiebesparing is dé sleutel om klimaatverandering te beperken. En hoe simpel het besparen van energie ook klinkt: in de praktijk blijkt energie besparen nog een flinke uitdaging. In plaats dat ons energieverbruik daalt, stijgt juist de energievraag. Tijd om het tij te keren!

Stijgende energievraag

De meeste energie die we thuis, op scholen of op ons werk verbruiken gaat op aan verwarmen. Ook allerlei apparaten en verlichting verbruiken veel energie. De apparaten worden weliswaar steeds energiezuiniger, maar het aantal apparaten en gadgets neemt in gebruik explosief toe. En de steeds hetere zomers vragen ook om meer energie, doordat de behoefte aan koelte stijgt.

En dit is nog maar een greep uit een tal van voorbeelden, waarbij de energievraag groeit in plaats van daalt.

Wat doet Klimaatverbond Nederland op gebied van energiebesparing?

Technische innovaties zullen ons helpen om steeds meer energie te besparen. Toch zullen deze innovaties niet het gewenste effect hebben, als ons gedrag met betrekking tot energieverbruik niet verandert. Klimaatverbond Nederland zet daarom continu in op bewustwording van ons energieverbruik, onderzoekt de mogelijkheden hoe en waar we volop energie kunnen besparen en inspireert en motiveert mensen en organisaties om daadwerkelijk energie te besparen. Zowel systemisch, als in gedrag.

ESCo

Dat doen we onder meer door in te zetten op systeemverandering. Bijvoorbeeld door het stimuleren van maatschappelijke energiedienstenbedrijven, kortweg ESCo's. Een ESCo is beknopt gezegd een partij die op basis van een energieprestatiegarantie verduurzaming van vastgoed verzorgt. Dit kan zowel door energiebesparing als door het leveren van energie. Hiermee willen we vastgoed woonlastenneutraal verduurzamen, waarbij de kosten van maatregelen worden gedekt met de behaalde (gegarandeerde) besparingen. Lees er meer over op onze projectpagina.

CO2-beprijzing

Ook zet Klimaatverbond in op CO2-beprijzing. CO2-beprijzing geeft overheden inzichten in kansen om energie te kunnen besparen. in de organisatie gaat over gedrag, isolatie en ventilatie in eigen gebouwen en over duurzame inkoop van de energie die overblijft. Ze gaat ook over het indirecte energiegebruik door werk-woonverkeer, voedsel, materialengebruik. Wij werken samen met gemeenten, waterschappen en provincies om hun beleid en uitvoering daarop af te stemmen. Lees er meer over op onze themapagina.

Warmetruiendag

Elk jaar vieren we Warmetruiendag op of rond 16 februari, de 'verjaardag' van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag. De warme trui is daarbij het vrolijk symbool voor wat we nu samen kunnen doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. In 2020 namen ruim 290.000 mensen actief deel aan Warmetruiendag. Een recordaantal. Ze deden mee onder het motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Op deze jaarlijkse nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één of twee graden lager en besparen zo, per graad 6% energie.  Als Nederland elke (winterse) dag een graadje minder zou stoken, dan zouden we gezamenlijk 1 Megaton minder CO2 uitstoten. Dat zou al goed zijn voor 30 procent van de geplande doelstelling in het klimaatakkoord voor alle gebouwen. Lees er meer over op onze projectpagina.

Koelvestchallenge

Herinner je je de zomer van vorig jaar nog? Veel heerlijk zomerse dagen, maar voor sommige mensen ook net een beetje té warm. Met een nieuwe warme zomer op komst rijst dus de vraag: Hoe houd je jezelf, of bijvoorbeeld een dierbare oudere in je omgeving, koel? Geen gekke vraag, want hitte kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Een energieslurpende airco is wat ons betreft een no-go. Daarom is een koelvest een prima oplossing. Lees er meer over op onze projectpagina.

Hoe kunnen wij uw organisatie helpen?

Overheden hebben een voorbeeldrol. Nu kunnen overheden zélf met energiebesparing aan de gang. Klimaatverbond Nederland ondersteunt haar leden en andere overheden hierbij. Energiebesparing is namelijk niet alleen goed voor het klimaat; het is ook nog eens goed voor de portemonnee. Dus hulp nodig bij energiebesparing? Neem contact met ons op.

Projecten

Shirtjesdag – Klimaatverbond NederlandShirtjesdag – Klimaatverbond Nederland

Shirtjesdag

Vanwege de klimaatcrisis lanceert Klimaatverbond de zomerse variant van Warmetruiendag. De naam van deze dag, hoe toepasselijk: Shirtjesdag. In 17 jaar Warmetruiendag is de wereld flink opgewarmd; de koeltevraag voor…

WTD-facebook-event-header-2023WTD-facebook-event-header-2023

Warmetruiendag

In 2020 namen ruim 290.000 mensen actief deel aan Warmetruiendag. Een recordaantal. Ze deden mee onder het motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Op deze jaarlijkse nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één of twee graden lager en besparen energie.

Zet de knop om – Doe de checkZet de knop om – Doe de check

Zet ook de knop om

Klimaatverbond Nederland, VNO-NCW en haar regionale verenigingen, MKB Nederland en Techniek Nederland werken samen in de actie ‘Doe de check!’, die specifiek gericht is op ondernemers. We willen het mkb…

Team Energiebesparing

Dieuwertje

Dieuwertje Walch

Inhoudelijk (Beleids)medewerker

anne-marie

Anne-Marie Pronk

Adviseur

Nathalie van Loon (002)

Nathalie van Loon

Adviseur